Glöd · Ledare

Klimatkrisen är realpolitik – fråga dem vars hus har spolats bort

I veckan presenterades senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, och det är mörk läsning. Vi pratar inte längre om vad som kommer hände till följd av eventuell uppvärmning, vi pratar om vad som händer här och nu.

De extremväder vi ser nu är en följd av klimatförändringarna, de sker oftare, starkare och framför allt blir det varmare. Det är nu. Men inom 20 år kommer vi sannolikt passera 1,5 graders uppvärmning, risken att det sker redan innan 2030 är 50 procent..

Rapporten kommer samtidigt som vi ser ekonomier som blint återgår tidigare verksamhet. Klimatutsläppen ökar, närmar sig nivåerna från två år sedan och man pratar om ekonomier som “återhämtar sig”. Till ett pris som knappt går att föreställa sig. Kostnaderna för klimatförändringarna har blivit realpolitik, kostnaderna börjar bli mätbara, fråga bara dem som fått sina bostäder uppbrända eller bortspolade under sommaren. Men det är bara början. 1,5 grader om 20 år, 3 till 5 grader innan sekelskiftet.

Vi måste börja ställa om samhället till ett där klimatförändringarnas konsekvenser möts, vi måste acceptera att människor kommer behöva migrera, ta höjd för att vi kommer se allt mer översvämningar, torka och bränder. Men mest av allt måste vi verkligen minska våra utsläpp och hjälpa våra grannar och våra medmänniskor att göra detsamma och det snabbt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV