Glöd · Ledare

Det är inte oansvarigt att vilja påverka

Stefan Löfvens favoritord är ansvar. Under presskonferensen igår upprepade han detta många gånger. Det är han som har tagit ansvar för Sverige, det är han som såg till att vi fick en regering efter fyra månaders förhandlingar och han har fortsatt att ta ansvar under pandemin. Vänsterpartiet däremot är helt oansvariga. Det är de som med sitt ultimatum om att regeringen inte ska gå vidare med utredningen om marknadshyror kan se till att vi får en regeringskris och att detta i sin tur kan leda fram till en högerregering.  

Ansvar är ett bra ord att använda om man vill flytta fokus från sakfrågan. Stefan Löfven vill ju nämligen inte heller ha marknadshyror, och det sa han visserligen också under presskonferensen, men menade samtidigt att detta “bara” skulle drabba max en procent av hyresgästerna (det vill säga de som flyttar in i nyproducerade lägenheter). Samtidigt är en procent av cirka tre miljoner hyresgäster trots allt 30 000 personer. Dessutom finns det en överhängande risk att även hyresgäster som bor i äldre fastigheter kommer få marknadshyror vad det lider när man nu har gläntat på den dörren.  

Men för att återvända till ansvarsfrågan. Vänsterpartiet släppte fram den nuvarande regeringen med två förbehåll: det ena var LAS-frågan (där de redan har blivit överkörda) och det andra var frågan om marknadshyror. Att Vänsterpartiet tar strid för den här frågan nu borde alltså inte komma som någon chock, det är precis det de har sagt hela tiden. Miljöpartiet gjorde hösten 2015 misstaget att inte kämpa tillräckligt hårt för asylrätten, förutom det rent moraliskt förkastliga i det så lär det också ha resulterat i att de förlorade en hel del väljare. Nooshi Dadgostar vill inte svika alla de väljare som sätter sin tillit till att Vänsterpartiet kommer ta strid för det här, och jag förstår henne. 

Kommer det bli en regeringskris nu? Ja, det är möjligt. Det finns fortfarande en chans att något parti kommer vika ner sig och att man kommer uppnå någon form av kompromiss före misstroendeomröstningen på måndag, men det blir allt mindre troligt. 

Om det blir regeringskris, kommer det i så fall bli nyval och kan vi i så fall få en ny brunblå regering? Ja det är också möjligt. Men om det skulle bli så kan man knappast hålla Vänsterpartiet ensamt ansvariga. Precis som att det fanns 73 tydliga punkter i Januariavtalet så var Vänsterpartiet tydliga redan vid regeringsbildningen vilka två av dessa punkter som man inte kunde acceptera. 

Om man tycker att Vänsterpartiet är oansvariga för att de håller fast vid vad de sa då så skulle man lika gärna kunna kritisera Centerpartiet och Liberalerna för att de har velat driva just denna punkt så hårt. Men egentligen tycker jag inte att något av dessa partier är oansvariga. De har utifrån sina olika ideologier försökt kämpa för politik som de tror på. Kanske är det något som Stefan Löfven borde lära sig att göra också.

Ideologi.

Att prata om förtroende och ansvar istället för sakfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV