Radar

Auroramålet siktar på valet

Juriststudenten Yvette Du Plessis-Sjöblom är samordnare för gruppen med juriststudenter i Auroramålet, som nu förbereder sin första talan.

Det ungdomsledda nätverket Aurora har inlett arbetet med sin första juridiska process. Målsättningen är att klimatet ska bli en stor valfråga 2022.

Innehållet i den talan som förbereds är än så länge hemligt, men det juridiska utredningsarbetet pågår för fullt, berättar juriststudenten Yvette du Plessis-Sjöblom som samordnar juristgruppens arbete.
  
– Vi har bildat ett team tillsammans med yrkesverksamma jurister. Det är jätteroligt att ha det stödet säger hon.
  
De jurister som gruppen har knutit till sig är processjurister och specialister i miljörätt. Och det är ingen tvekan om gruppens beslutsamhet att lyckas.

– Vi hade inte gjort det här om vi inte trodde att det fanns en chans att vinna, säger Yvette du Plessis-Sjöblom och tillägger:

– Det känns ganska overkligt och väldigt skevt att det är vi med minst makt och inflytande i samhället som ska behöva ta till sådana här åtgärder för att få till en förändring.

Omfattande arbete

Arbetet som genomförs är omfattande och Yvette du Plessis-Sjöblom beskriver att enbart samordningsarbetet innebär möten som behöver förberedas cirka tre gånger i veckan, samtal och mejlkonversationer med organisationer och samarbetsparter som på olika sätt bidrar till arbetet.

– Sedan är det det juridiska arbetet som de andra juriststudenterna genomför, de gör mycket av själva utredningsarbetet, som är mycket omfattande, säger Yvette du Plessis-Sjöblom.

Tanken är att den juridiska processen ska vara en del i det stora påverkansarbetet som Auroramålet planerar att genomföra inför valet 2022. Dessa aktiviteter är fortfarande inofficiella.

Läs även: Ungdomarna som tar strid mot staten

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.