Radar

Auroramålet siktar på valet

Juriststudenten Yvette Du Plessis-Sjöblom är samordnare för gruppen med juriststudenter i Auroramålet, som nu förbereder sin första talan.

Det ungdomsledda nätverket Aurora har inlett arbetet med sin första juridiska process. Målsättningen är att klimatet ska bli en stor valfråga 2022.

Innehållet i den talan som förbereds är än så länge hemligt, men det juridiska utredningsarbetet pågår för fullt, berättar juriststudenten Yvette du Plessis-Sjöblom som samordnar juristgruppens arbete.
  
– Vi har bildat ett team tillsammans med yrkesverksamma jurister. Det är jätteroligt att ha det stödet säger hon.
  
De jurister som gruppen har knutit till sig är processjurister och specialister i miljörätt. Och det är ingen tvekan om gruppens beslutsamhet att lyckas.

– Vi hade inte gjort det här om vi inte trodde att det fanns en chans att vinna, säger Yvette du Plessis-Sjöblom och tillägger:

– Det känns ganska overkligt och väldigt skevt att det är vi med minst makt och inflytande i samhället som ska behöva ta till sådana här åtgärder för att få till en förändring.

Omfattande arbete

Arbetet som genomförs är omfattande och Yvette du Plessis-Sjöblom beskriver att enbart samordningsarbetet innebär möten som behöver förberedas cirka tre gånger i veckan, samtal och mejlkonversationer med organisationer och samarbetsparter som på olika sätt bidrar till arbetet.

– Sedan är det det juridiska arbetet som de andra juriststudenterna genomför, de gör mycket av själva utredningsarbetet, som är mycket omfattande, säger Yvette du Plessis-Sjöblom.

Tanken är att den juridiska processen ska vara en del i det stora påverkansarbetet som Auroramålet planerar att genomföra inför valet 2022. Dessa aktiviteter är fortfarande inofficiella.

Läs även: Ungdomarna som tar strid mot staten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV