Glöd · Ledare

När ska Jimmie börja demonstrera mot vapenexporten?

De senaste åren har fem av åtta riksdagspartier tävlat i den allt annat än sköna grenen “hårda tag i flyktingpolitiken”. Vad som kan tyckas märkligt är att inte fler försöker göra någonting åt de bakomliggande orsakerna till att människor tvingas fly. Det verkar som att det bara är när flyktingarna kommer till Sverige som det är ett bekymmer, inte att de tvingats fly från första början. 

Hur ska man annars förstå att det läggs så försvinnande lite pengar på bistånd, att det görs så försvinnande lite för att motverka klimatförändringarna (vilket kommer leda till att vi inom trettio år kan ha runt 150 miljoner klimatflyktingar) eller – och här kommer kanske den stora elefanten i rummet – att vi fortsätter att exportera vapen till krigsförande länder? 

På den föga smickrande listan över de länder som Sverige exporterar mest vapen till så ligger Förenade Arabemiraten i topp. Ett land som är en av de stridande parterna i det blodiga kriget i Jemen. Trots att vi införde ett demokratikriterium för vapenexporten 2018 så fortsätter vi alltså att sälja vapen till länder som inte bara är diktaturer utan som också använder vapnen i ett krig som vi utåt sett gärna fördömer. Var det någon som sa hyckleri?
Den svenska regeringen försvarar sig med att det handlar om följdleveranser och att vi ska hålla ingångna avtal, men faktum är att länder som Tyskland, Norge, Italien och USA har stoppat eller fryst sin vapenexport till de stridande länderna i Jemen. 

Men de stora oppositionspartierna är inte bättre, snarare tvärtom. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill minska såväl miljöbudgeten som biståndet. SD anser dessutom att utredningen och skärpningen av regelverket kring vapenexporten var omotiverad och befarar att det kan komma att skada industrin. 

Vi har en flyktingkris i världen, men krisen är inte att en del människor tar sig hit utan att väldigt många måste fly från sina hemländer. Jag ser fram emot den dag då de här sammanhangen går upp för Jimmie Åkesson och han ställer sig och delar ut flygblad mot svensk vapenexport och mot regeringens misslyckande på klimatområdet. Istället för flygblad där han uppmanar de som tvingats fly, bland annat som en följd av den svenska vapenexporten, att inte komma hit.

Regeringen föreslår införande av miljöstyrande start- och landningsavgifter från Arlanda och Landvetter.

Det är fortfarande på tok för billigt att flyga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV