Glöd · Ledare

Låt inte de högerextrema ta över alternativrörelserna

Det var en brokig skara människor som samlades under parollen ”Frihet Sverige”  i Stockholm för drygt en vecka sedan, och som planerar för någon ny aktion nu till helgen. Bland dem som ställde sig bakom fanns inte bara 5G-motståndare, antivaxxare och alternativmedicinare utan också förintelseförnekare och NMR-anhängare. Det kan komma som en chock för många att se personer som man kanske framför allt förknippar med den flummigare delen av den gröna rörelsen plötsligt göra gemensam sak med högerextremister. Men egentligen är det kanske inte så märkligt. 

Det har alltid funnits en del inom de gröna och alternativa rörelserna som är skeptiska till vetenskap och etablerade forskningsmetoder. En viss sådan skepsis kan vara bra. Bara för att något står i en vetenskaplig rapport behöver det inte betyda att det är sant. Problemet är att många inom de här grupperna drar det alldeles för långt, och litar mer på sina känslor än på rationella förklaringar. Lika kritiska som de är till den etablerade forskningen och – i många fall – etablerade medier, lika okritiska är de till alternativ forskning och tyvärr också i många fall alternativmedier på högerkanten. 

Det är förstås naturligt att de som anser sig själva stå i opposition till ”etablissemanget” söker efter likasinnade som de kan utbyta åsikter med. Många ansluter sig därför till grupper på sociala medier där de kan trigga varandra, eller börjar följa medier som bekräftar deras världsbild. Är man från början en aning godtrogen och identitetssökande och hamnar i en sådan bubbla kan det vara svårt att bryta sig ur den. 

Tyvärr blir man då också ett lätt byte för dem på den högerextrema kanten som ser det här som en möjlighet att locka till sig nya personer. De här grupperna möts i ett motstånd mot det så kallade etablissemanget, som kan vara allt från de politiska partierna till public service, universiteten, läkemedelsföretagen och så vidare. Det är inte heller ovanligt att båda grupperna är kritiska till modern teknik, till globalism och till kapitalism. Det sistnämnda är i sig inte något negativt, men börjar man blanda det med främlingsfientlighet kan det få livsfarliga konsekvenser. 

Allt det här märks också inom ekofascismen. Som forskaren Katie Cohen lyfter fram här så finns det även inom ekofascismen tankar om att man ska handla lokalt, odla själv och hellre använda sig av byteshandel istället för att låna pengar på banken. Återigen är det inget fel på de tankarna i sig – men alla som tror på dem bör vara ytterst vaksamma så att inte idéer om judekonspirationer och ”hotet mot den vita rasen” letar sig in bland det andra innehållet. 

Både konspirationsteorier och högerextremism är på frammarsch över hela världen. I USA märks det till exempel genom den så kallade Qanon-sekten – en bisarr teori som går ut på att världen styrs av ett nätverk av satanistiska pedofiler som mördar barn för att utvinna ett livsförlängande ämne ur deras blod. Det är svårt att ta sådana absurda idéer på allvar, men faktum är att ett antal högt uppsatta politiker och tjänstemän i USA är anhängare av Qanon, och deras teorier har också börjat spridas alltmer i Europa. 

Man ska akta sig för att klumpa ihop personer. Den som är kritisk till coronavaccin eller tror på alternativa behandlingsmetoder behöver givetvis inte ha något gemensamt med dem som tror på judekonspirationer eller Qanon. Men det som är viktigt att lyfta fram är att det finns en sårbarhet inom de här grupperna som gör dem extra mottagliga för konspirationsteorier och högerextremt tankegods. 

Hur man ska bemöta det här är lättare sagt än gjort. Man kan lyfta fram vikten av att läsa på och vara källkritisk. Problemet är att de som faller offer för konspirationsteorier ofta anser sig vara väldigt väl pålästa och källkritiska (de har ju avslöjat den stora ”bluffen” som ingen annan har lyckats genomskåda …). I slutändan tror jag det handlar mycket om att inte tro så mycket på något att man blir blind för alla logiska motargument, och att aldrig kompromissa med alla människors lika värde. 

Kunskap och solidaritet är inga hundraprocentiga vaccin, men de är de bästa medicinerna vi har.

Melodifestivalsäsongen är slut.

Om två månader är det Eurovision…

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV