Glöd · Ledare

När ska USA sluta tro att krig betyder fred?

När Donald Trump höll sitt avskedstal lyfte han särskilt fram att han är den förste amerikanske presidenten på flera decennier som inte har startat något krig. Det är sant. Visserligen var han snubblande nära att sätta igång ett krig mot Iran för ungefär ett år sedan med mordet på Qasem Soleimani och krigen i Afghanistan och mot Islamiska staten i Irak är fortfarande inte över. Strax innan Trump avgick beslutade han också att terrorstämpla huthirebellerna i Jemen, ett beslut som FN befarar kan leda till massvält eftersom det försvårar kontakten mellan biståndsorganisationer och lokala matleverantörer.

Men det är förvisso sant att han inte har startat något nytt krig. Till skillnad från Barack Obama, George Bush den yngre (och den äldre) och Bill Clinton har han varit mer inriktad på att skapa kaos på hemmaplan.

Man kanske inte förtjänar Nobelpriset i fred (som SD tycker) för bedriften att inte starta ett krig, i så fall är det ganska många andra som också hade förtjänat det. Och gudarna ska veta att Trump har gjort mycket annat som diskvalificerar honom för ett Nobelpris, men det kan ändå vara intressant att stanna upp ett tag vid detta faktum: att så gott som alla amerikanska presidenter i modern tid har startat eller varit inblandade i olika krig. 

Ända sedan andra världskrigets slut har USA sett sig själva som garanten för fred i världen, men deras metod för att upprätthålla fred har varit att invadera stater eller att lägga sig i andra länders konflikter. ”Krig är fred” för att använda George Orwells nyspråk. 

Joe Biden är en annan typ av president än Donald Trump. Medan Trumps fokus har legat på att ”make America great again” så tycks Biden ha ett betydligt större utrikespolitiskt intresse. På gott och ont. Det goda är att han vill återupprätta relationerna med omvärlden, gå med i Parisavtalet igen och stoppa utträdet ur WHO (de två sista utfärdade han order om redan under sin första dag på jobbet). Det onda är att risken finns att han kastar USA in i ännu ett långt och meningslöst krig. Visserligen lär han ha fullt upp att göra hemma under ett tag framöver med en pandemi som fortfarande är långt ifrån över och en ekonomi som ska räddas. Men det är svårt att sia om vad som kommer att hända på längre sikt.

Klart är i alla fall att när Biden satt i senaten i början av 2000-talet röstade han för en amerikansk invasion i Irak. Han har också suttit som vicepresident åt Barack Obama i åtta år. Obama som, trots att han faktiskt fick fredspriset, beordrade ett stort antal militära attacker i bland annat Irak, Libyen och Afghanistan med tiotusentals döda. 

Många saker kommer nog att återgå till ”det normala” i USA med Joe Biden på presidentposten. Men ”normalt” i USA är inte detsamma som ”bra”, precis som okunnighet inte är detsamma som styrka och krig definitivt inte är detsamma som fred.

Så här långt får man i alla fall säga att Biden har gjort ett bra jobb, bland annat har han stoppat murbygget mot Mexiko och hävt inreseförbudet från vissa muslimska länder.

All äcklig patriotism under installationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV