Radar

Klimatvarningar på bensinpumpar i MA, USA

Så här ser det skånska energiföretaget Kraftringens miljödeklaration på biogas och el ut vid tank- och laddplatser.

Precis före årsskiftet fästes varningsmärken på alla bensinpumpar i Cambridge, Massachusetts i USA. De varnar för stor påverkan på hälsa, miljö och klimat när man förbränner drivmedel.

Märkena liknar varningarna på cigarettpaketen, som började införas redan på 1960-talet. Åtta år av flitigt kampanjarbete i USA och Kanada ligger bakom att varningsmärkena nu är på plats i Cambridge, en fråga som LFT lyft tidigare. 

Det finns likheter mellan varningsmärkena och de miljödeklarationer på pumpar som beslutats om i Sverige och införts av Kraftringen och E.ON. Men en skillnad är att de svenska miljödeklarationerna ger konsumenten möjlighet att välja mellan bättre och sämre alternativ.

– Gröna Bilister hoppas att initiativen i Cambridge och Sverige ska inspirera fler städer och länder att följa efter, säger Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas i ett pressmeddelande.

När varningsmärkena och miljödeklarationerna kommit på plats bör de gradvis förbättras, tycker Gröna Bilister. På cigarettpaketen blev varningarna efterhand större och mer drastiskt formulerade, och de började ackompanjeras av bilder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV