Radar

Stad i USA inför klimatvarningar på bensinpumpar

Cambridge, Massachusetts blir världens första stad med klimatvarningar på bensinpumparna.

Cambridge, Massachusetts, blir världens första stad med klimatvarningar på bensinpumparna. Varningsmärkena liknar dem på cigarettpaketen och kommer att göra klart att förbränningen av bensin eller diesel påverkar klimat, miljö och hälsa.

Sju år av idogt arbete av små kampanjgrupper i USA och Kanada ligger bakom varningsmärkena i Cambridge, MA.

Första gången stadens vice borgmästare Jan Devereux la fram förslaget 2016 blev det nedröstat i stadsrådet. Hösten 2019 när hon försökte igen gick det bättre. Den slutliga versionen antogs den 27 januari 2020 med stor majoritet (sju ledamöter röstade för, en emot och en avstod).

– Lagstiftning som denna kräver uthålligt kampanjarbete och en sammansvetsad grupp politiker som målmedvetet verkar för att driva igenom besluten, säger Jan Devereux i ett pressmeddelande.

Liknande initiativ planeras i Sverige

Den viktigaste betydelsen av beslutet uttrycker Jan Devereux så här:

– Varningsmärkena gör det svårare att blunda för kopplingen mellan förbränning av fossila drivmedel och klimatförändringar.

I Sverige planeras ett liknande initiativ i klimat- och ursprungsdeklarationen av drivmedel, som syftar till att gradvis styra drivmedelsmarknaden i hållbar riktning med konsumentmaktens hjälp.

– Vi anser att varningar och mer detaljerad hållbarhetsinformation vid pumpen kompletterar varandra väl, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister.

De hoppas att initiativen i Cambridge och Sverige ska inspirera fler städer och länder att följa efter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV