Energi

Fler grönsiskor än vanligt i vinter

Grönsiskan är en av de lite mer ovanliga fåglarna som har hittat till många fågelbord i år.

Som LFT tidigare har rapporterat ägde årets stora fågelräkning rum i helgen. Som väntat ser talgoxen ut att ha blivit den överlägset mest spanade fågeln. Men på fjärdeplats hittar vi en lite ovanligare krabat, nämligen grönsiskan.

Grönsiskorna brukar oftast flyga ner till Centraleuropa under vintern, och därför brukar vi inte se så många kring fågelbordet. Men i år har det varit gott om alfrön, som är grönsiskans vanligaste föda, i naturen vilket gjort att många valt att stanna i Sverige. Grönsiskan gillar dock även solrosfrön och jordnötter, vilket gör att många flockas kring fågelborden, ibland i stora svärmar.

Talgoxen har varit den vanligaste fågeln under de femton år som fågelräkningen har ägt rum och ser ut att bli det även detta år, när ungefär hälften av årets rapporter är räknade.

Även andra- och tredjeplatsen ser ut att gå till två väldigt vanliga fåglar, nämligen blåmesen och pilfinken. Men på sjundeplats ligger just nu en till ovanlig fågel, närmare bestämt sidensvansen.

Överlag kan man konstatera att det har varit relativt få fåglar vid fågelborden i de södra delarna av landet, vilket beror på att det fortfarande finns gott om frön och bär ute i naturen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV