Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Chans att se ovanliga fåglar under årets stora fågelräkning

Svarthalsad trast är väldigt sällsynt i Sverige.

Färre men kanske också sällsyntare fåglar än vanligt – det kan bli resultatet under den stora fågelräkningen i helgen. En varm vinter och ovanligt mycket frön i naturen är några av orsakerna.

”Vinterfåglar inpå knuten” är namnet på Sveriges största fågelräkning som äger rum i helgen och som samordnas av Bird Life Sverige, Sveriges ornitologiska förening. De senaste åren har runt 20 000 personer räknat fåglarna som besökt deras matbord den sista helgen i januari. I år kan det dock verka som att det är ovanligt få fåglar, det beror i så fall på att många fåglar fortfarande hittar sin föda i naturen. Det är delvis en följd av att sommaren 2018 var väldigt torr vilket ledde till att 2019 hade en ovanligt rik frösättning. Men det milda vädret gör också att flyttfåglar som normalt sett skulle ha flugit söderut stannar i Sverige. Därför ökar möjligheten att få se arter som normalt sett inte brukar synas i Sverige under den här tiden på året.

Klimatförändringarna påverkar vinterfåglarna på olika sätt.

– Det finns en stor hotbild mot många arter vars livsmiljö försvinner när klimatet förändras, men också på grund av mänsklig exploatering, säger ornitologen Niklas Aronsson till TT.

Samtidigt finns det också de som gynnas av de milda vintrarna, som till exempel rödhaken och koltrasten.

Den som vill delta i fågelräkningen kan gå in på vinterfaglar.se och rapportera in resultaten, det går också bra att ladda ner en gratis app eller skicka in resultaten via post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV