Glöd · Ledare

Trump gör bara vad hans supportrar förväntar sig

Det var en tragikomisk avslutning på en väldigt märklig vecka när Donald Trumps advokat Rudy Giuliani i lördags höll en stor presskonferens på parkeringen utanför Four Seasons. Inte Four Seasons som i den berömda hotellkedjan, utan Four Seasons Total Landscaping – en familjeägd trädgårdsbutik som ligger i utkanten av Philadelphia, mellan ett krematorium och en sexbutik. Förmodligen hade någon i Trumps stab lyckats göra en felbokning och när de till slut insåg misstaget var det försent att ändra. 
Under konferensen kom Giuliani med samma anklagelser om valfusk som Trump har kört med under veckan. När en reporter underrättade honom om att alla stora medier just utropat Joe Biden till segrare blev Giulianis svar: “Don’t be ridiculous … Media avgör inte valen.”

Trump själv befann sig på golfbanan när beskedet om att Biden vunnit kom. Kanske behövde han avreagera sig lite genom att gå några golfrundor. När jag skriver det här har han fortfarande inte accepterat valförlusten eller, än mindre, gratulerat Biden till vinsten. Det talas om att hans närmaste försöker få honom att acceptera förlusten men att Trump fortfarande vägrar lyssna. Kanske blir det så här om man ägnar fyra år att konstant sprida konspirationsteorier och lögner – till slut börjar man leva i en alternativ verklighet.

Trump kommer nu på juridisk väg att försöka få valet i ett antal delstater ogiltigförklarat eller omräknat. Det är mycket liten chans att det kommer leda någonstans, i synnerhet sedan det visat sig att Biden vunnit med ett ganska betryggande antal elektorsröster. Men lita på att Trump ändå kommer att göra vad han kan och lita på att han kommer försöka ställa till med så mycket oreda som möjligt under de dryga två månader han har kvar vid makten. 

Det är lätt att bara se Trumps fastklamrande vid makten som ett uttryck för barnslighet. Men Trump gör samtidigt precis det som hans mest hängivna supportrar förväntar sig av honom. Han har byggt hela sina karriär på att bryta mot alla regler och konventioner och det är till stora delar därför han har blivit älskad (och hatad). Efter en duktig och politiskt korrekt president som Barack Obama ville många se en joker, någon som kunde stampa in och ruska om systemet – och där har Trump sannerligen lyckats. Att erkänna en valförlust nu skulle vara att duka under för konventionerna och rätta in sig i ledet och det är något Trump till varje pris vill undvika.

Joe Biden å sin sida har mycket att leva upp till nu. Han talar själv om att han vill vara en president för hela det amerikanska folket och att han vill ena och läka landet, något som dock lär bli svårt med tanke på hur många som trots allt röstade på Trump och som tror helhjärtat på Trumps konspirationsteorier. Från vänsterradikalt håll hoppas man på att Biden ska utjämna de enorma klyftorna i landet och att han ska driva på för en radikal klimatomställning. Från de mer moderata demokratiska leden hoppas man att han inte ska skrämma bort rika väljare genom att till exempel höja skatten eller att hans klimatpolitik ska göra folk arbetslösa. Samtidigt har han också senaten att brottas med, där valet inte är klart ännu, men där det mesta ändå talar för att den republikanska majoriteten kommer att kvarstå. Det kommer innebära att han kommer få svårt att driva igenom några större reformer. 

Mycket kommer nog att återgå till “business as usual”, ungefär som det var under Obama-åren. Joe Biden var ju trots allt Obamas vicepresident, men han saknar Obamas karisma och förmåga att entusiasmera. Kamala Harris, som många hoppas ska komma att efterträda Biden, har mer karisma men även hon står för en politik som inte på allvar vågar utmana de rådande systemen.

Samtidigt har framgångarna i primärvalskampanjen för Bernie Sanders och Black lives matter-protesterna i somras visat att det finns en väldigt stark radikal kraft i USA – en kraft som i likhet med Trump vill ruska om systemet och gå i en helt ny riktning (men givetvis en helt annan riktning än Trump). Det är bara att hålla tummarna för att den kraften fortfarande kommer att vara stark när det är dags för demokraterna att välja en ny ledare.

USA kommer att gå med i Parisavtalet igen.

Fyra förlorade år av klimatarbete i USA under Trump kommer bli svåra att ta ikapp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV