Glöd · Ledare

Män som hatar vargar och muslimer

Vad har USA:s president och en en svensk miljardär på trävaruhandel i Västmanland gemensamt? Svar: ganska mycket.

I ett läsvärt reportage i DN intervjuas Karl Hedin, en man som äger 32 000 hektar skog och 47 byggvaruhus men som på senare år också har gett det svenska varghatet ett ansikte. Karl Hedin kallar jakten för sitt livselixir, han skryter gärna om att han har skjutit över tusen älgar och har huset fullt av jakttroféer. Men han är också misstänkt för att ha jagat varg illegalt. 

Nå, vad har detta med Donald Trump att göra, kanske du undrar. Förutom att de är i ungefär samma ålder och har byggt upp stora företagsimperier så är de båda personer som har en förmåga att piska upp människor som redan är sprängfyllda av hat. I gruppen ”Vi som stödjer Karl Hedin”, som har 32 000 medlemmar, kallas djurrättsaktivister för drägg och polisen och miljöåklagare jämförs med KGB och Stasi för att de ”förföljer jägare”. Karl Hedin har själv skrivit en bok med titeln ”Maktmissbruket – ett hot mot demokratin” där han går till hårt angrepp mot polisen och rättsväsendet som han menar bedriver en hetsjakt mot honom, faktiskt ganska likt hur Donald Trump gång på gång anser sig vara påhoppad av journalister och ämbetsmän som försöker granska honom. Det här är män med makt som anser sig stå över rättvisan och som går till attack mot alla som våga ställa sig i vägen för dem. 

Men likheterna slutar inte där. Precis som när det gäller Trump finns det misstänkta kopplingar mellan Hedin och extremhögern. Häromåret höll han ett föredrag på ”Alternativa bok- och mediemässan” i Huddinge där flera personer med bakgrund i rasideologiska rörelser också framträdde. Bland annat Arne Weinz som har förespråkat folkmord på muslimer och spridit en lång rad antimuslimska, antisemitiska, och homofoba konspirationsteorier. 
När journalisten Niklas Orrenius i reportaget konfronterar Karl Hedin med det här säger Hedin först att han inte kan vara rasist eftersom han umgås med många finnar(!). Lite senare säger han dock att han är orolig för muslimerna som, enligt Hedin, bara driver runt på stan utan att jobba. Han uttrycker sig också uppskattande om en roman av Arne Weinz som handlar om hur Sverige invaderas av muslimska trupper som ska förstöra landet. 

Det är förstås en sak att hata vargar och en annan att tycka illa om muslimer. Men även om varghatarna och invandrarhatarna långtifrån alltid är samma personer förenas de ofta i sin misstro mot staten, storstadsbor och ”miljömuppar”. Och det finns i båda lägren en stark vilja att ta lagen i egna händer.  

Med tanke på den hängivna följarskara som Karl Hedin har så blir i alla fall jag orolig för att några av dem ska börja använda våld, inte bara mot vargar utan också mot folk som försöker stoppa dem från att skjuta. Jämför till exempel med hur Trumpanhängarna Proud Boys har sett sig rättfärdigade att ge sig på folk i USA baserat på uttalanden som presidenten har gjort. 

Kanske håller det redan på att hända. Miljöåklagaren Christer B Jarlås säger i alla fall att han är orolig för att Hedins hat mot tjänstemän ska göra att hans anhängare känner att det är legitimt att trakassera och hota. Och en naturbevakare på länsstyrelsen som DN har talat med berättar att han har mött jägare som försökt skrämma iväg honom genom att skjuta nära. ”De vill ha bort oss tjänstemän. Det kan vara väldigt aggressiva stämningar.”

Det är möjligt att Karl Hedin inte själv har gjort sig skyldig till något brott, det får domstolen avgöra. Men en person i hans ställning har ett ansvar för hur han uttrycker sig och vilka känslostämningar som han eldar på. Precis som Donald Trump, Victor Orbán, Jimmie Åkesson och många, många fler.

Jag har förståelse och respekt för att många lantbrukare upplever vargen som ett problem, det är trots allt så att vargar dödar någonstans mellan 100 och 200 tamdjur varje år. Men det hat mot vargar, men också mot meningsmotståndare, som Karl Hedin och hans gelikar ger uttryck för saknar alla proportioner.

Om det är någon som är ett hot mot demokratin så är det de.

En finsk studie har visat att förskolebarn som får leka i skogsområden får bättre immunförsvar.

Regeringens nya förslag om tillfällig pandemilag, istället för att begränsa vår frihet ytterligare borde man se över vad som kan göras för att undvika att trängsel uppkommer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV