Glöd · Ledare

Ett barn med för stor fjärrkontroll

“Allt går att sälja med mördande reklam – även politik”, det har varit Donald Trumps motto de senaste fyra åren. Gång på gång har han upprepat hur bra han är och hur dåliga andra är så till den grad att ingen längre blir särskilt förvånad över hans ogenerade skryt. Men frågan är ändå inte om presskonferensen i måndags tog priset. Det som skulle ha varit en genomgång av det allmänna läget under coronapandemin visade sig ganska snart vara en kampanj tillägnad Trumps egna förträfflighet. På en videoskärm spelade man upp klipp, i huvudsak från Fox news, som hyllade Trumps agerande.

Presidenten tog också återigen tillfället i akt att smutskasta medier som han ogillar genom att kalla dem “fejk” och “lögnare”. Hela spektaklet var så bisarrt att stora tv-bolag som CNN och MSNBC valde att avbryta liverapporteringen. 
Det sorgligaste i allt det här är att många tyvärr köper det. Trots Trumps senfärdiga agerande och att han länge avfärdade coronaviruset som en snuva som skulle gå över i april så skjuter hans opinionssiffror i höjden. Det kan nog delvis förklaras med att många sluter upp bakom nationens ledare i kristider, men också att många litar på hans propagandakanaler och tror på budskapet om att han gör allt rätt. 

Dagen efter presskonferensen meddelade Trump att han stoppar stödet till WHO. Inte ens Trump kan längre förneka att läget i USA ser väldigt oroande ut, i synnerhet i New York där omkring 11 000 personer redan har dött. Men eftersom han själv har gjort allting rätt så måste ju detta förstås vara någon annans fel. I början skyllde han på Kina, nu skyller han på WHO. 

Det är säkert så att det finns många stora brister inom WHO, precis som det finns inom de flesta stora myndighetsorgan. Det är fullt legitimt att tycka att WHO borde ha gjort mer och agerat tidigare, men att avbryta finansieringen mitt under en pågående pandemi löser verkligen ingenting. Det är som att säga att brandmännen inte ska få någon lön när huset brinner. 

Efter att Bernie Sanders tråkigt nog hoppade av presidentkampanjen känns det mer och mer troligt att Trump går mot fyra år till som president. Att den okarismatiske, vimsige och bleke Joe Biden skulle slå Trump ser svårt ut, åtminstone i nuläget. Men än är det inte försent. Även om jag inte är något fan av Bidens mittenorienterade politik så skulle han i alla fall vara ett stort steg framåt i jämförelse med Trump. 

Problemet med Trump är ju nämligen inte bara att han beter sig som ett lynnigt barn som blir arg och skyller ifrån sig så fort han har gjort något fel. Det största problemet är att hans politik har orsakat, och fortsätter att orsaka, stort lidande för väldigt många människor. Bland annat genom behandlingen av mexikanska migranter, sanktionerna mot Iran och inte minst genom att han aktivt har motarbetat en progressiv klimatpolitik. Att hålla kontroversiella presskonferenser kan utifrån det perspektivet vara ett riktigt smart drag eftersom mediernas fokus då handlar mer om dem och mindre om de konsekvenser som hans politik får. Det är lätt att bara skratta åt Trump, men skrattet fastnar lätt i halsen när man påminns om vilken makt han trots allt besitter. 

Som svar på Trumps stödstopp till WHO har Bill och Melinda Gates stiftelse gått ut med att de ökar sitt bidrag från 100 till 250 miljoner dollar årligen.

Turkiet släpper ut en del brottslingar ur sina överfulla fängelser, men inte journalister och regeringskritiker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV