Glöd · Ledare

Overklighetens folk

Det kan inte vara lätt att vara satiriker i dessa dagar. Inte för att det inte finns saker att skämta om, det gör det sannerligen, men för att verkligheten allt som oftast är så absurd så att man knappt vet vad som är nyheter och vad som är satir längre.

Några exempel från senaste veckan:

Ledande sverigedemokrater låter sig fotograferas på öde platser i Sverige (typ en öde landsväg i skogen, en tom tågperrong och så vidare) med budskapet att Sverige är fullt. Det ser knappast fullt ut på de där bilderna i alla fall. I Tingsryd, en av kommunerna där SD poserar, har befolkningen minskat från dryga 15 000 år 1968 till strax över 12 000 förra året. Och så där ser det ju ut på väldigt många håll i landet. 

I följderna av coronaviruset har partierna lagt många olika förslag, till de mest bisarra hör onekligen Moderaternas förslag om att slopa flygskatten. Som om det vore flygindustrin och inte människoliv som vore viktigast att rädda? Det blir extra absurt med tanke på att det ju är vårt massiva resande som har gjort att viruset har kunnat sprida sig över världen så fort. 

Apropå coronaviruset. I USA har president Trump förbjudit de ledande experterna att uttala sig om viruset, istället ska all kommunikation gå via vicepresident Mike Pence. Pence är en person som har gjort sig känd för att skära ner på folkhälsosatsningar vilket bland annat ledde till ett stort utbrott av hiv i hans hemstat Indiana. Det känns allt annat än betryggande att det är denna person, som dessutom tycks lita mer på Gud än på vetenskapen, som har huvudansvaret i USA för den värsta pandemin på många år.

Sedan Göran Hägglund lanserade begreppet ”verklighetens folk” i Almedalen 2009 så har många, såväl borgerliga som sverigedemokratiska politiker, gärna använt sig av det begreppet. Även Trump vill allt som oftast framställa sig som ”en folkets man”. Men de här exemplen tyder snarare på motsatsen. 

Vad lever man i för värld om man tror att Sverige skulle gå under om vi tog emot fler flyktingar eller att små kommuner som i decennier brottats med avfolkning är fulla? Eller om man anser att några flygbolags eventuella konkurs är ett lika viktigt problem som att vi snart kan ha en situation där sjukvården inte har kapacitet att behandla många svårt sjuka patienter och där i värsta fall tusentals personer riskerar att dö? Eller om man tror att det bästa sättet att skydda sig mot ett virus är att tysta ner vetenskapsmännen och be för nationens överlevnad? Knappast är det verkligheten. 

Snarare är man så fast i sin bild av hur saker ska vara att man vägrar ta till sig fakta. Så nästa gång någon högerpopulist anklagar personer till vänster för att vara naiva eller leva i en drömvärld, kom ihåg att deras värld är minst lika mycket en drömvärld. En drömvärld som tyvärr kan få väldigt obehagliga konsekvenser. 

Bra att karensdagen tas bort, hoppas det kan bli bestående även efter att virusspridningen har lagt sig. 

Att vi, och så många andra länder, är så dåligt förberedda för en pandemi och att nästa utbrott kan vara mångdubbelt värre än detta.