
Tungmetaller och misstänkt hormonstörande och cancerframkallande ämnen är vanliga i billiga elektronikprodukter, visar en granskning från Kemikalieinspektionen.
– Var försiktig med att köpa elektriska produkter som är extremt billiga, säger inspektör Marcus Hagberg.
Hörlurar, powerbanks, lampor och fläktar hör till de 177 produkter från 75 olika företag som Kemikalieinspektionen testade. 37 procent av de testade produkterna innehöll för höga halter av farliga ämnen.
Vanligast var bly, som kan skada nervsystemet och påverka inlärningsförmågan. Produkterna innehöll även ftalater som kan påverka testiklarna och förmågan att få barn, och kortkedjiga klorparaffiner som är misstänkt cancerframkallande.
Nivåerna innebär inga akuta risker enligt Kemikalieinspektionen, men de bidrar till den totala exponeringen av hälso- och miljöfarliga ämnen som kan vara skadliga på sikt.
– Var försiktig med att köpa elektriska produkter som är extremt billiga. Välj hellre varor av bra kvalitet från kända varumärken, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Brister i märkningen
Testet visade även att 36 procent av de granskade produkterna inte var korrekt märkta. Elektriska produkter ska vara CE-märkta, vilket betyder att de uppfyller europeiska säkerhetskrav. Bland de produkter som innehöll för höga halter av farliga ämnen var 91 procent felaktigt CE-märkta. De ska även ha en unik ID-märkning och kontaktuppgifter till tillverkare och importör.
– Att CE-märkta produkter innehåller ämnen som är begränsade i lagstiftningen riskerar att urholka förtroendet för märkningen. Vårt råd till konsumenter är ändå att, utöver att handla etablerade varumärken, köpa CE-märkta produkter, säger Marcus Hagberg.
De testade produkterna är utvalda inom segmentet billig hemelektronik och avspeglar inte hela marknaden.
Råd till konsumenter
• Köp elektriska produkter och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.
• Köp inte elektriska produkter som saknar CE-märke.
• Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns större risk att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.
Kemikalieinspektionen