Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Dags för en grön revolution på sjukhusen

Kor.

En övergång till en växtbaserad livsmedelsproduktion är avgörande för att stärka vår livsmedelssäkerhet. Sådan kost har dessutom lägre växthusgasutsläpp och är billigare än måltider med animaliska produkter, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem.

Livsmedelsverket vill kraftigt minska köttkonsumtionen och kommer i början av nästa år att presentera nya kostråd. Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till 50 procent, och förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall, enligt myndigheten. En nyligen publicerad rapport från The Lancet Planetary Health Commission understryker behovet av en global övergång till en huvudsakligen växtbaserad kost. Det är därför mycket viktigt att sjukhusen i Region Stockholm tar en ledande roll i denna omställning.

Ett klimatsmart, hälsosamt och växtbaserat jordbruk är nödvändigt för ett hållbart matsystem, något som stöds av EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska ministerrådet. För att möjliggöra denna övergång krävs införandet av en köttskatt och omställningsstöd för djurbönder.

Europeiska kommissionen har redan godkänt ett nederländskt stödprogram på 700 miljoner euro för att kompensera djurbönder som ställer om sina verksamheter. Danmark visar också vägen genom att från 2030 införa en koldioxidskatt på matproduktion. Danska bönder kommer att betala nästan 100 euro per ko och år baserat på djurens växthusgasutsläpp. Landbrug & Fødevarer, Danmarks motsvarighet till Lantbrukarnas riksförbund (LRF), stödjer reformen tack vare generös kompensation till lantbrukarna.

Sveriges animalieproduktion är starkt beroende av importerat proteinfoder, främst soja från länder som Brasilien. Eftersom majoriteten av sojan används som djurfoder, är en övergång till växtbaserad livsmedelsproduktion avgörande för att stärka vår livsmedelssäkerhet.

Sedan 2021 har New York City Health + Hospitals, USA:s största offentliga sjukhusnätverk, serverat växtbaserade måltider till sina patienter med 90 procents nöjdhet. Dessa måltider har dessutom lägre växthusgasutsläpp och är billigare än måltider med animaliska produkter.

En växtbaserad kost bidrar till att uppnå flera av Agenda 2030:s globala mål, som Region Stockholm aktivt arbetar för. Genom att satsa på växtbaserad mat på sjukhusen tar Region Stockholm ett viktigt steg för både miljön och patienternas hälsa.

Källor i urval

“Med bättre matvanor skulle hälften av all hjärtkärlsjukdom och var tredje cancerfall kunna förebyggas, enligt Livsmedelsverket”

“Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till 50 procent, och förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall”

The Lancet Planetary Health Commission: En brådskande uppmaning till en växtbaserad kostomställning

EU:s framtida matpolitik (av EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare)

Nordiska ministerrådet rekommenderar köttskatt

Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets nationella kostmål 2024

European Commission Approves €700 Million To Support Animal Farm Closures.

More Than 90% Patient Satisfaction for Plant-Based Meals in New York City Hospitals

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV