Det har avslöjats att Shell under 1990-talet gav stora bidrag till klimatförnekande forskare och finansierade lobbyister för att så tvivel om klimatkrisen. Nyligen avslöjade Dagens ETC och Supermiljöbloggen att Exxon Mobils lobbyister gett pengar till tankesmedjan Timbro under 1990-talet för att ifrågasätta klimatforskningen och få Moderaterna att svänga i klimatpolitiken.
Klimatdebatten har fokuserat på de fossila utsläppen, och klimatåtgärderna på att hitta alternativ i form av elbilar och förnyelsebar energi. Trots att djurindustriernas klimatpåverkan har varit känd i decennier har dessa kunnat gå under radarn. Men inte längre. I takt med att blickarna riktas allt mer mot djurindustriernas klimatpåverkan har deras lobbyister börjat attackera djurindustrins motsvarighet till elbilar och förnyelsebar energi: nämligen odlat kött.
I maj förra året släpptes en studie, framtagen vid universitetet UC Davis i Kalifornien, vars resultat avvek kraftigt från tidigare studier. Studien hävdade att odlat nötkött var 25 gånger mer skadligt för klimatet än konventionellt nötkött. Det var häpnadsväckande eftersom en mängd tidigare studier, inklusive FN:s klimatpanel IPCC, visar på potentialen hos odlat kött som en lösning på djurindustriernas kraftiga påverkan på klimatet.
Till skillnad från växtbaserade köttalternativ är odlat kött riktigt kött från djurceller. Det smakar som vanligt kött och har samma innehåll, men istället för att slakta djuret tas ett cellprov litet som ett pepparkorn. Från detta kan man producera 80 000 hamburgare och radikalt minska antalet djur som behöver födas upp. Förutom fördelarna för djuren har odlat kött också omkring 90 procent mindre landanvändning, mindre vattenanvändning och färre växthusgasutsläpp.
Studien från UC Davisfick en enorm spridning på sociala medier och plockades upp av nyhetsmedier, trots att den ännu inte ens var vetenskapligt granskad. Spridningen fick konsekvenser på högsta politiska nivå i Europa. Först i Irland, där den användes för att attackera Irlands mål om att minska jordbrukets utsläpp med 25 procent, och sedan i Bryssel på ett möte med EU:s jordbruksministrar där bland annat Italien hänvisade till studien i en attack på odlat kött. Italien förbjöd i samma veva odlat kött från att produceras och säljas i landet och ett antal andra EU-länder är intresserade av liknande förbud. Det är som om vi skulle förbjuda elbilar och solpaneler.
Det borde inte komma som en överraskning att köttjättar som Cargill, Tyson och JBS liksom USA:s National Cattlemen’s Beef Association och the National Pork Board har finansierat ett forskningscenter vid UC Davis som har drivit en kampanj med hashtagen #yes2meat i sociala medier. Forskningscentret har namnet ”Klarhet och ledarskap för miljömedvetenhet och forskning.” Frank Mitloehner, ansvarig för ledarskapet på forskningscentret för klarhet har däremot ägnat åratal åt att skapa just oklarhet kring djurindustrins klimatpåverkan.
Djurindustrierna tycks ha kommit över en sida av oljeindustrins 1990-talsstrategier.