Radar

Spel och instrument till låns på stadsbiblioteket i Karlstad

Hylla med spel, gitarr, tygpåsar med mera.

Verktyg, musikinstrument och brädspel går från och med nu att låna på Stadsbiblioteket i Karlstad. 

Konceptet kallas hållbara lån och låter Karlstadsbor med lånekort ta med sig exempelvis en gitarr, ett pussel, en blodtrycksmätare eller en skruvdragare hem utan kostnad under två veckors tid.

– Hållbara lån är en del i kommunens miljö- och hållbarhetsarbete och tanken är att det ska underlätta för våra Karlstadsbor att låna sådant man kanske inte använder så ofta och som kan vara dyra i inköp i förhållande till hur ofta de används, säger Cecilia Johansson enhetschef kultur- och fritidsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Tre värmländska bibliotek ger redan möjlighet att låna prylar, Kronoparken, Vålberg och Våxnäs, men utbudet skiljer sig åt, berättar Cecilia Johansson.

– Här på stadsbiblioteket har vi bland annat en Stim-gitarr. Det är en gitarr som är skänkt av organisationen Stim för att de som är nyfikna på musik ska få möjlighet att prova på att skapa den själv.

I utbudet på Karlstads stadsbibliotek kan besökare även låna en discokula, utklädningskläder, hörselkåpor och temapåsar på olika teman, däribland stickning, sömnad och halloween.