Glöd · Krönika

Samhället är illa rustat för att stå emot köttindustrins desinformation

Porträtt av krönikören med korvar på en grill i bakgrunden.

Lantbrukare i flera länder har tagit till våld och skadegörelse i protester som de säger sig rikta mot EU:s klimatpolitik. Det går att sympatisera med deras kritik av att EU importerar billigt kött, men även om bönder har nittionio problem så är EU:s klimatpolitik inte ett av dem. Trots det har klimatpolitiken utsetts till den primära fienden av EU:s djurindustrilobby som koordinerat attacker och finansierat studier vars resultat sedan använts för att försvaga klimatåtgärder. 

Taktiken att betala forskare för att så tvivel är känd från fossillobbyn. FN-rapporten Livestock’s long shadow konstaterade redan 2006 att djurindustrins klimateffekter är så långtgående att de bör stå i fokus för klimatpolitiken. Men, under de följande två decennierna har det varit i stort sett tyst om djurindustriernas utsläpp.

En ny vetenskaplig studie i Climate Change visar hur djurindustrin i USA har finansierat forskare för att bestrida de vetenskapliga bevisen för djurindustriernas klimatpåverkan. För några år sedan befann jag mig på en kurs på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, där föreläsaren påstod att metangasutsläpp från djurindustrin inte bidrar till global uppvärmning. Det var häpnadsväckande. 

Föreläsarens uttalande kan kanske förklaras med att SLU är det enda universitetet som ligger under näringsdepartementet och inte, som de andra, under utbildningsdepartementet. Att det är nära band mellan näringsdepartementet och djurindustrilobbyn är känt. Banden synliggjordes av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, nyligen när dess ordförande fick frågan om varför svenska bönder inte protesterar. LRF svarade att det inte behövs eftersom deras relation med regeringen är god (SVT Nyheter 30/1). 

Det finns en uppenbar risk att nära band mellan djurindustri, politik och akademi gör att kunskap som ifrågasätter kött- och mjölkproduktion inte beaktas. Landsbygdsminister Peter Kullgren sade förra året att den svenska animalieproduktionen ska öka, trots att forskningen visar att klimatvinsterna med svenska animalier är marginella. Den stora vinsten finns i att minska på kött och mjölk (SR 9/3 23). 

Djurindustrierna har även investerat i att få växtbaserad mat att framstå som ohälsosam och onaturlig. Det visar en ny rapport som undersökt köttindustrins desinformationskampanjer. Skrämseltaktiker inkluderar begrepp som “ultraprocessad” eller så lyfts enskilda ingredienser fram för att påvisa hur “onaturlig” en vegoburgare är. Detta trots att det kan röra sig om helt vanliga ingredienser som ingen brytt sig om så länge de förekom i annan mat. 

Stockholm Resilience Centre konstaterar att vegansk kosthållning som inkluderar helfabrikat, som sojakorv och vegoburgare, trots det ändå är mer hållbar och hälsosam jämfört med animalier. Gustav Johansson på matbloggen Jävligt gott har tagit kampen mot utspel där vegoprodukter beskrivits som “fejkmat”. Han menar att vi inte får låta oss hijackas av en “desperat köttlobby”. Samhället verkar tyvärr fortfarande illa rustat för att stå emot köttindustrins desinformation. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV