Glöd · Krönika

Att döda är att vårda, säger jägarna

Bland det mest otäcka i tidningen Jaktjournalens rapporter från vargjakten är de skadeskjutna vargarna. Från den första dagens rapportering från vargjakten går det att läsa:

”13:05 En varg är påskjuten i Tjunkenreviret i Värmland.”

”13:20 Ytterligare en varg har påskjutits i Ripelången reviret.”

”13:29 Det händer mycket nu. Från Örebro rapporteras att ytterligare en varg påskjutits.”

”Fyra som ligger och en påskjuten i nuläget alltså.”

”Påskjuten”. Det betyder att vargen troligen är skadeskjuten. När vi vill göra saker mot djur som inte är rätt byter vi ut orden. I Löpa varg av Kerstin Ekman funderar den pensionerade jaktledaren Ulf Norrstig på ord. ”Jag tänkte på ordet mördad. Gällde det bara människor? Jag vände och vred på orden: dödad, mördad, avlivad…” Ulf Norrstigs relation till jakten förändras. De forna jaktkamraterna ser honom som en förrädare.

De vargar som dödas i licensjakten på varg har hetsats med upp till tre lösa hundar tills de utmattade omringas av jägare. Över 3 000 jägare är anmälda för jakt på 36 vargar i sex revir. Varje varg jagas i genomsnitt av närmare 90 högteknologiskt utrustade jägare. Denna hetsjakt kallas ”viltvård”. Svenska Rovdjursföreningen påpekar att ett revir inte bara är ett revir. Det är en familj. Återigen, vad säger vi när vi talar om djur?

Enligt en studie som kom tidigare i år är vargjakt inte ett effektivt sätt att skydda tamboskap på. Det är känt sedan tidigare att vargungar vars föräldrar dödas blir sämre jägare. Därmed ger de sig på lätta byten som tamboskap. Den nya studien visar att vargjakt splittrar upp vargarna i mindre grupper, som blir sämre på att ta stora byten. Då söker de sig till tamboskap istället.

Vargjakten är bara toppen av ett isberg. Just nu bedriver Jaktjournalen även något de kallar för ”Rovdjurskampanjen”. De skriver: ”Starta förberedelserna, ladda bössorna, gör fällorna klara och glöm inte bort att viltet ni skjuter eller fångar ska förevigas tillsammans med jägaren.” Som belöning för poserande jaktbilder får jägarna diplom, en lott och ett tygmärke men har även chans att vinna ett salongsgevär. Upplägget påminner om en Bamseklubb som gått helt fel.

Arterna som ska dödas för att ge jägaren poäng är räv, mård, mink, iller, skata, kråka, nötskrika och måsfågel. Den jägare som dödar flest av dessa djur utses till ”Årets viltvårdare”.

”Viltvårdare”. Ordet skulle kunna höra hemma i George Orwells 1984 där språket används för att förhindra kritik. Krig är fred, skriver Orwell. Att döda är att vårda, säger jägarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV