Radar

V kräver extra miljarder till vården

Vänsterpartiet kräver att regeringen stöttar sjukvården med uppemot 30 miljarder kronor i en extra ändringsbudget. Alternativet är en nedskärningschock som kan vara den värsta i svensk historia, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

Landets kommuner och regioner har det tufft, enligt Vänsterpartiet. Trots att man sparat in på allt som går gapar stora budgethål.

– Chefer och personal börjar prata om ifall vi kan sluta ge spruträdda barn belöningar, de där studsbollarna man ger till fyraåringar. Eller om vi kan sluta med laktosfri mat på ätstörningsenheten, säger Carina Örgård, regionråd för V i Västra Götaland, på en pressträff.

Enligt en rapport från SKR i oktober väntas underskottet för landets kommuner och regioner växa till 31 miljarder kronor nästa år.

V tar nu initiativ till en extra ändringsbudget för att skydda framför allt sjukvården.

– Vi föreslår ingen exakt summa. Men SKR:s prognos med ett hål på drygt 30 miljarder ger en uppfattning om vilken storleksordning det måste och bör handla om, säger Ali Esbati, V:s ekonomisk-politiska talesperson.

Esbati hävdar att staten har så pass starka finanser att den har råd.

– Pengarna fattas inte någonstans, utan om staten vill betala ut de här summorna kan staten göra det. Sen påverkar det i motsvarande grad nästa års under- eller överskott.

TT: Kan kommuner och regioner göra nånting mer själva?

– Reserverna är dels otillräckliga, och dels är de också uttömda eftersom vi haft den här situationen i åratal, säger Esbati.

Inte heller skattehöjningar kan längre täcka för den situation som uppstått, anser han.

Det är oklart om V får något stöd för sitt initiativ. Förslaget bordlades direkt av finansutskottet på torsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV