Radar

SD svänger – ställer sig bakom klimatmål

Tidöpartierna har förhandlat fram en ny gemensam klimatpolitik. Uppgörelsen innebär bland annat att SD ställer sig bakom Sveriges mål om nollutsläpp till 2045.

Hela regeringsunderlaget står nu till skillnad från tidigare bakom Sveriges klimatmål, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.

– Tidöpartierna kommer gemensamt att arbeta för att Sverige ska nå netto noll 2045, säger hon.

– Samtliga partier i regeringsunderlaget ställer sig även bakom de nationella etappmålen, som är viktiga kontrollstationer längs vägen, säger Pourmokhtari.

Hon konstaterar att detta är viktiga förutsättningar i arbetet med regeringens kommande klimathandlingsplan.

”Måste tolereras”

Uppgörelsen innebär att alla partier i riksdagen nu står bakom Sveriges klimatmål.

Överenskommelsen slår fast att klimatpolitiken ska utgå från tre principer: den ska ha ett internationellt perspektiv med fokus på globala utsläppsminskningar, den ska bygga på teknikutveckling med mer fossilfri el och den ska förenas med ekonomisk tillväxt.

– Klimatpolitiken ska vara effektiv, den måste tolereras av medborgarna och skapa incitament för jobb och tillväxt. Vi ska inte ha en nedstängningspolitik, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson.

Arbetet med att se över klimatpolitiken fortsätter, fortsätter han.

– Det kommer att ske en översyn av etappmålen och det klimatpolitiska rådet kommer också att få nya uppdrag.

TT: Hur stor eftergift är det för SD att ställa upp på 2045-målet, som ligger väldigt långt fram i tiden?

– Ja, eftergifter… Jag tycker att det är en bra överenskommelse för Sverige och för samarbetspartierna i grunden, säger Kinnunen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV