Radar

Helldén föreslås bli nytt språkrör för MP

Daniel Helldén föreslås bli nytt manligt språkrör för MP efter Per Bolund.

Daniel Helldén föreslås ersätta avgående Per Bolund som språkrör för Miljöpartiet. Han är i dag riksdagsledamot och har tidigare, som trafikborgarråd i Stockholm samarbetat högerut.
     – Så som partierna ser ut på den andra sidan nu har jag svårt att se ett sånt samarbete. SD är alltid uteslutet, säger han.

Valberedningen framhåller att Daniel Helldén ”har en förmåga att fördjupa perspektiven i ideologiskt viktiga frågor för partiet”. Han anses också ha erfarenhet från att förhandla och arbeta med politik på olika nivåer och kunna bidra till ”goda samarbeten” för Miljöpartiet.

– Jag ser fram emot att få, tillsammans med Märta, vara med och företräda Sveriges absolut viktigaste parti, säger han.

Märta Stenevi föreslås få fortsatt förtroende som kvinnligt språkrör.
Inför pressträffen där det nya manliga språkröret skulle presenteras rapporterade flera medier att Märta Stenevi skulle ha vägrat delta tillsammans med Helldén och i stället åkt till Malmö.
Uppgifter som tillbakavisas.

– Jag var tvungen att åka hem på grund av en familjesituation, säger Stenevi.

Hon säger att familjeskäl var den enda anledningen till att hon behövde åka hem, och uppger att hon inte haft någon egen favorit bland kandidaterna.

Om sin nya parhäst säger hon:

– Daniel är en väldigt duktig politiker, han har en lång erfarenhet och han är en stark debattör.

Politisk profil

Stenevi och Helldén framhåller att de samarbetat förut. Men de har också delvis olika politisk profil. Medan Helldén har sitt fulla fokus på klimat och miljö anser Stenevi att partiet behöver finnas i debatten även kring andra frågor.

– Där har paret en uppgift i att prata ihop sig, anser Stenevi. Vi ska hitta en stark plattform tillsammans och det blir en viktig diskussion att ta inför kongressen. Då ska vi vara redo att tillsammans dra åt samma håll.

Språkrören väljs på MP:s kongress den 17–19 november.

Flera män utöver Helldén hade anmält intresse, bland andra EU-parlamentarikern Pär Holmgren, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet Magnus P Wåhlin. De har till söndag på sig att meddela om de vill kvarstå som kandidater inför kongressen.

Helldén har i sin tidigare roll som borgarråd i Stockholm samarbetat högerut.

– Så som partierna ser ut på den andra sidan nu har jag svårt att se ett sånt samarbete. SD är alltid uteslutet, säger han.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.