Radar

Helldén föreslås bli nytt språkrör för MP

Daniel Helldén föreslås bli nytt manligt språkrör för MP efter Per Bolund.

Daniel Helldén föreslås ersätta avgående Per Bolund som språkrör för Miljöpartiet. Han är i dag riksdagsledamot och har tidigare, som trafikborgarråd i Stockholm samarbetat högerut.
     – Så som partierna ser ut på den andra sidan nu har jag svårt att se ett sånt samarbete. SD är alltid uteslutet, säger han.

Valberedningen framhåller att Daniel Helldén ”har en förmåga att fördjupa perspektiven i ideologiskt viktiga frågor för partiet”. Han anses också ha erfarenhet från att förhandla och arbeta med politik på olika nivåer och kunna bidra till ”goda samarbeten” för Miljöpartiet.

– Jag ser fram emot att få, tillsammans med Märta, vara med och företräda Sveriges absolut viktigaste parti, säger han.

Märta Stenevi föreslås få fortsatt förtroende som kvinnligt språkrör.
Inför pressträffen där det nya manliga språkröret skulle presenteras rapporterade flera medier att Märta Stenevi skulle ha vägrat delta tillsammans med Helldén och i stället åkt till Malmö.
Uppgifter som tillbakavisas.

– Jag var tvungen att åka hem på grund av en familjesituation, säger Stenevi.

Hon säger att familjeskäl var den enda anledningen till att hon behövde åka hem, och uppger att hon inte haft någon egen favorit bland kandidaterna.

Om sin nya parhäst säger hon:

– Daniel är en väldigt duktig politiker, han har en lång erfarenhet och han är en stark debattör.

Politisk profil

Stenevi och Helldén framhåller att de samarbetat förut. Men de har också delvis olika politisk profil. Medan Helldén har sitt fulla fokus på klimat och miljö anser Stenevi att partiet behöver finnas i debatten även kring andra frågor.

– Där har paret en uppgift i att prata ihop sig, anser Stenevi. Vi ska hitta en stark plattform tillsammans och det blir en viktig diskussion att ta inför kongressen. Då ska vi vara redo att tillsammans dra åt samma håll.

Språkrören väljs på MP:s kongress den 17–19 november.

Flera män utöver Helldén hade anmält intresse, bland andra EU-parlamentarikern Pär Holmgren, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet Magnus P Wåhlin. De har till söndag på sig att meddela om de vill kvarstå som kandidater inför kongressen.

Helldén har i sin tidigare roll som borgarråd i Stockholm samarbetat högerut.

– Så som partierna ser ut på den andra sidan nu har jag svårt att se ett sånt samarbete. SD är alltid uteslutet, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV