Radar

Fredspriset för iransk kvinnokamp

Nobels fredspristagare Narges Mohammadi, född 1972 är en iransk människorättsaktivist av kurdiskt ursprung.

Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023 för sin kamp för Irans kvinnor. Hon sitter i landets mest ökända fängelse – men har inte låtit sig tystas.

– Hennes modiga kamp har förts till ett högt personligt pris, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

”Kvinna, liv, frihet”. Berit Reiss-Andersen inledde sitt anförande inför pressuppbådet i Oslo med den iranska kvinnorörelsens bevingade paroll.

51-åriga Mohammadi är en iransk människorättsaktivist som länge har arbetat för kvinnors rättigheter i sitt hemland. För det har hon gripits många gånger och dömts till fängelsestraff och piskrapp flera gånger om. I dag sitter hon i ett av landets mest ökända fängelser där många politiska fångar sitter.

I Mohammadis ställe meddelar hennes familj att detta är ett historiskt ögonblick för iraniers frihetssträvanden – ”särskilt för de modiga kvinnor och flickor i Iran som har fångat omvärldens uppmärksamhet med deras mod i kampen för frihet och jämlikhet”, lyder ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV