Radar

Så sprids svinpest

Svinpest kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, men också indirekt genom att viruset fastnar på till exempel människor och fordon.

Myndigheterna inför hårda restriktioner i stor del av Västmanland och delar av Dalarna efter upptäckten av afrikansk svinpest hos ett avlidet vildsvin. Men hur sprids viruset, och hur undviker man att bidra? Erika Chenais, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt har svaren.

– Viruset sprids från svin som har blivit infekterade. Det trivs i biologiskt material som blod, kött och saliv, där kan det överleva i flera månader. Men det är bara svin- och grisdjur som blir sjuka av det. Smittan kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, men också indirekt genom att viruset fastnar på till exempel människor och fordon, säger Erika Chenais, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till TT.

Varför ska man inte vistas i skogen i den smittade zonen?

– Om du har råkat kliva på delar av ett dött djur, eller i avföring från ett djur så finns risk att det fastnar och sedan sprids vidare eller att du tar med dig viruset hem. Om viruset på till exempel en stövel ligger i någon form av biologiskt material så kan det överleva i flera månader. Detsamma gäller om du ställt en svampkorg eller en väska i skogen, då kan viruset överleva där.

Vad gör jag med mina skor och stövlar om jag nyligen var ute i de aktuella områdena?

– Då ska du tvätta bort all synlig smuts, det går bra med tvål och vatten eller diskmedel. Sedan ska du ställa dem och torka i en vecka. När du tvättat bort biologiskt material så klarar sig viruset inte så länge. Tvätta kläder i maskin om det går. Kläder och väskor som inte går att tvätta med vatten ska du borsta rena från synlig smuts och sedan ställa i ett torrt utrymme i två veckor, då dör viruset.

Kan jag äta svinkött jag har i frysen?

– Risken att någon har smittat svinkött hemma är liten. Eftersom djuren blir sjuka och får symtom väldigt snabbt så märks det att de är sjuka och då har det förmodligen inte hamnat i frysen. Men viruset kan överleva i ett år i frysen.

Kan jag köpa griskött i butik och äta?

– Ja. Alla djur som går till slakt i Sverige besiktigas så det finns ingen risk att ett smittat djur har hamnat i köttdisken.

Hur lång tid kan restriktionerna behövas?

– Det handlar om månader, kanske år. I länder som haft liknande erfarenheter har man behövt ha restriktionerna i omkring tolv månader.

Vad gör jag om jag ser ett dött vildsvin?

– Då ska du rapportera det till oss, oavsett var i Sverige det är. Vi har en app – Rapportera vilt, där den som ser ett vildsvin kan ladda upp foton och lägga in koordinater, säger Erika Chenais.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV