Radar

Systemet slutar sälja plastpåsar

Systembolaget har nu börjat fasa ut sina platspåsar för att minska sitt klimatavtryck.

Systembolaget kommer snart inte längre att erbjuda plastpåsar. För att minska sitt klimatavtryck kommer Systembolaget att fasa ut plastkassen, meddelar företaget på Instagram.

Plastpåsen har funnits på Systembolaget ända sedan 1967. Att företaget nu så att säga ”gör slut” med den handlar om att Systembolaget förra året producerade så många plastpåsar att det utgör ett sammanlagt koldioxidutsläpp som motsvarar 112 varv runt jorden med flyg. 

Systembolagets inlägg på Instagram har fått många kommentarer och frågor. Bland annat undrar flera om inte papperspåsar också orsakar koldioxidutsläpp. På det svarar Systembolaget att enligt en livscykelanalys som de har beställt från IVL Svenska Miljöinstitutet har en papperspåse ungefär 50 procent lägre klimatpåverkan jämfört med plastpåsen. Detta beror bland annat på att den produceras i Sverige med förnybar energi, och även den ska återvinnas, betonar Systembolaget.

Nu uppmanar företaget sina kunder att istället ta med sig egen påse. I vissa inlägg skriver kunder att de vanligtvis tar med sig tygkassar för att bära hem varor i. Andra inlägg ifrågasätter om tygkassar inte är mer miljöfarliga än plastkassarna. På det svarar Systembolaget att medan en nytillverkad tygpåse ger ett relativt stort klimatavtryck så är deras tillverkad av återanvänt tyg, vilket inte orsakar lika stora utsläpp. Enligt Systembolaget måste en av deras tygpåsar dock användas sju gånger för att ha lika låg klimatpåverkan som en papperspåse. 

Plastpåsarna kommer nu att fasas ut gradvis:

– Butikerna har fått en sista leverans nu i augusti och därefter säljs de så längre lagret räcker, säger Sofia Akhter, presskommunikatör på Systembolaget, till Expressen