Radar

Läkare döms för klimataktion: ”Klimatkrisen är en hälsokris”

Aktionen i maj 2023 var en del i det så kallade Göteborgsupproret 2.

Läkaren Terese Nilsson i Falun döms till 40 dagsböter på totalt 25 400 kronor för en klimataktion i Göteborgs hamn i våras. Hon argumenterade i domstolen för att hon agerat i nöd, utan gehör från tingsrätten.

Den 25 maj 2023 genomförde Extinction rebellion en blockad i Göteborgs Energihamn. Varje år lossas 20 miljoner ton olja i hamnen, enligt aktivistgruppen.

Läkaren Terese Nilsson deltog i en aktion där hon låtsades undersöka andra aktivister som spelade döda på marken, och täckte över kropparna med vita lakan, för att symbolisera människor som dör under klimatkrisen.

– Klimatkrisen är också en hälsokris. Redan idag ser vi konsekvenserna, fysiskt och psykiskt, på människors hälsa med ett instabilt klimat. Varje tiondels grad varmare ger betydande sjukdom och ökad dödlighet i Sverige och i resten av världen, säger Terese Nilsson i ett uttalande.

Under rättegången hävdade Terese Nilsson att hon agerat i nöd. I domslutet från Göteborgs tingsrätt står att ansvarsfrihet på grund av nöd enligt brottsbalken ”förutsätter att gärningen begås i en situation där fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Faran måste vara nära förestående. Det klimathot som Terese Nilsson gjort gällande kan inte anses utgöra en sådan nära förestående fara som avses i bestämmelsen.”

– Klimatkrisen är här och nu. Det är en realitet. Jag vet inte hur den skulle vara mer nära förestående, säger Terese Nilsson, som har för avsikt att överklaga domslutet.

Förhandlingarna mot övriga aktivister misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt kommer att pågå in i september månad, uppger Extincion rebellion.