Radar

Elden tog nästan hela Lahaina: ”En krigsskådeplats”

Närmare 80 procent av staden Lahaina har brunnit ner.

Minst 53 personer har omkommit i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i den amerikanska delstaten Hawaii. 1 000 personer saknas fortfarande.

Skogsbränderna på Maui har tagit minst 53 personers liv. Omkring 1 000 personer saknas, enligt brittiska BBC.

Myndigheterna försöker fortsatt lokalisera och identifiera brandkatastrofens offer i den historiskt betydelsefulla kuststaden Lahaina, där nästan inget har gått att rädda. Över 1 700 byggnader har förstörts i bränderna som fortfarande pågår i området. Uppskattningsvis är 80 procent av staden nedbrunnen, enligt Hawaiis guvernör Josh Green.

– Det råder ingen tvekan om att alla skulle beskriva det som om en bomb träffat Lahaina. Det är total förödelse, säger han.

Samtidigt har tusentals människor förlorat sina hem och en massiv insats har inletts för att hitta hotell eller andra boenden som kan inhysa dem, enligt Green.

Kroppar i vattnet

Röken och hettan från skogsbränderna har tvingat människor att försöka fly, vissa ut i Stilla havet. Eldsvådorna har också förvärrats av de orkanliknande vindar som drog in från söder.

Kekoa Lansford, som bor i Lahaina, säger till CBS News att döda kroppar flyter i vattnet.

– Vi har dragit upp folk… Vi försöker rädda människors liv och jag känner att vi inte får den hjälp vi behöver, säger han.

Tiotusentals turister har evakuerats från ön. En av dem är Brandon Wilson från Kanada som beskriver förödelsen som en ”krigsskådeplats”.

– Det såg ut som om någon hade släppt en bomb över staden. Det var fruktansvärt, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Nödinsatser

USA:s president Joe Biden har meddelant att han frigör federala nödinsatser för ögruppen och främst den hårt drabbade ön Maui. Därmed uppgraderas naturkatastrofen till en av de högsta risknivåerna, med omfattande federal hjälp till utsatta. Dessutom kan utökade evakueringsinsatser göras, om så blir nödvändigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV