Radar

Stora Enso avverkade i naturreservat – bötfälls

Stora Enso avverkade i reservatet av misstag, säger företaget till P4 Värmland – men har fortsatt anmäla avverkningar av skyddsvärd skog.

Skogsbolaget Stora Enso bötfälls med 200 000 kronor efter att ha avverkat skog i värmländska Brattforshedens naturreservat och Natura 2000-område.

Mellan 2019 och 2020 avverkade Stora Enso en hektar skog på Brattforsheden, belägen mellan Karlstad och Filipstad. Området är både naturreservat och utsett till Natura 2000-område, det vill säga särskilt skyddsvärt ur ett europeiskt perspektiv.

Avverkningen polisanmäldes av länsstyrelsen i Värmland. Bötesbeloppet blir 200 000 kronor, vilket ungefär motsvarar den avverkade skogens värde, skriver SVT. Stora Enso har enligt strafföreläggandet från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål agerat oaktsamt då man avverkat skog utan tillstånd eller dispens.

– Det var tyvärr den mänskliga faktorn, planeraren som var ute har inte läst av tillräckligt och har inte säkerställt att man var på rätt plats, förklarade Stora Ensos presschef Jennifer Loorents Sköld det inträffade för P4 Värmland.

Enligt länsstyrelsen i Värmland har Stora Enso dock fortsatt anmäla avverkningar om skyddsvärd skog. Det rapporterar SVT Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV