Radar

Fler världsarv ses som hotade

Venedig är ett av de världsarv som nu anses vara i fara på grund av massturism och högre vattenstånd.

Ett tiotal världsarv föreslås av Unescos experter hamna på listan över hotade världsarv, rapporterar internationella medier.

I Ukraina gäller det den historiska stadskärnan i Odessa, Kiev och Lviv. Staden Timbuktu i Mali och platser i Syrien, Irak och Libyen ses också som hotade liksom Venedig.

Den sistnämnda riskerar att få ”irreversibla” skador av den storskaliga turismen, intensiv stadsutveckling och stigande havsnivåer på grund av klimatförändringar, enligt Unesco.

Av kulturorganets 1 157 utsedda världsarv ses 55 idag som hotade och omkring 200 hålls under uppsikt. På ett möte i september kommer representanter för UNESCO:s medlemsländer att slå fast vilka världsarv som just nu ses som hotade.

Stora Barriärrevet kommer inte att ses som ett världsarv i fara i år trots ett ”allvarligt hot” från klimatförändringar och vattenföroreningar.

Fem världsarv med stora naturvärden ska i ett nytt projekt arbeta för att leva upp till en rad mål om hållbar utveckling genom att vattenkvalitet, klimatpåverkan samt livet i vatten och på land studeras.

Dessa är geoparker och nationalparker i Frankrike, Rumänien, Montenegro, Storbritannien och USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV