Radar

Frankrike utbildar 5,6 miljoner offentliganställda om klimat och miljö

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne presenterade utbildningspaketet för statsanställda i höstas.

Med start i juli ska 1500 franska statligt anställda chefer utbildas i ekologisk omställning – varje månad. 2027 ska alla anställda inom offentlig sektor ha gått utbildningen. Det rör sig om 5,6 miljoner personer.

– Den främsta kampen är den ekologiska omställningen, fastslog Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne i samband med att hon lanserade planen att utbilda 25 000 statliga chefer i ekologisk omställning i höstas, enligt Le Monde.

Från och med juli i år är målet att utbilda 1500 personer i ledande position varje månad. Därefter är det övriga offentliganställdas tur. Målet är att samtliga offentligt anställda, på alla nivåer, ska ha utbildats till nästkommande presidentval år 2027. Det rör sig om 5,6 miljoner personer, i satsningen som enligt ett pressmeddelande ”saknar motstycke”.

Utbildningen startade i oktober 2022. Först ut var ministrar och tjänstemän inom regeringskansliet, därefter andra statliga chefer. De ska föregå med gott exempel inför att övriga offentliganställda ska gå utbildningen, vars innehåll kommer att anpassas för respektive sektors behov.

Chefernas utbildning är 28 timmar lång och inleder med en medvetandehöjande genomgång av de tre kriserna klimatet, biologisk mångfald och jordens naturresurser. Deltagarna får lära sig att mäta ekologiska fotavtryck, genom workshops och studiebesök. Därefter är fokus vad det finns för lösningar. Cheferna skapar även en handlingsplan för omställningen som de efter utbildningen ska implementera inom sina respektive områden.

För att garantera utbildningens kvalité har en expertgrupp deltagit i utformningen, där bland annat forskare och representanter från miljöorganisationer ingår.

Journalisten och aktivisten George Monbiot kommenterar den franska utbildningssatsningen i The Guardian. Han nämner att landet även har infört ett departement för ekologisk omställning, som ett mått på att man tar kriserna på vederbörligt allvar, och skriver: ”Frankrike försöker omvandla sig till en ekologisk civilisation.”