Radar

Miljögift på menyn: Höga halter PFAS i svensk fisk

Kostråd för barn saknas kring svenskfångad gös.

Flera sorters fisk som säljs i svenska matbutiker innehåller halter av kemikalien PFAS som kan vara skadliga för hälsan i för stora mängder, visar en ny undersökning.

Lax från Vänern och Bottenviken, och gös från Mälaren och Hjälmaren. De tillhör de testade fisksorter som hade högst halter av evighetskemikalierna PFAS, i den nya undersökning som Naturskyddsföreningen gjort tillsammans med analysföretaget Eurofins.

PFAS kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de inte bryts ner fullständigt i naturen. Det handlar om tusentals ämnen som finns i vatten, jorden, luften och i maten vi äter, och som lagras i kroppen hos både djur och människor.
Undersökningen omfattar totalt 15 livsmedelsprover från nöt- och griskött, fisk, rom och skaldjur från Sverige.

Över gränsen för barnmat

PFAS hittades i alla prover förutom i nöt-och griskött. I samtliga fall handlade det om nivåer under de tillåtna gränsvärdena inom EU. Men de två gösar från Mälaren och Hjälmaren och laxen från Vänern och Bottenviken som analyserades låg över den tillåtna gränsen för barnmat.

Redan i dag finns en rekommendation från Livsmedelsverket om att barn inte ska äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

– Livsmedelsverket bör även införa kostråd för barn för gösen, och undersöka andra fiskar som barn kan äta och som förekommer i livsmedelsbutiker, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig på miljögifter på Naturskyddsföreningen.

I flera fall finns det risk att man överstiger EU:s hälsobaserade riktvärde. Det anger hur mycket PFAS en människa kan få i sig totalt varje vecka utan att det innebär risker för hälsan.

–För vuxna såg vi den risken främst när det gäller lax från Vänern och Bottenviken, gös från Hjälmaren och Mälaren och även rom från Bottenviken, säger Cecilia Hedfors.

Man kan även få i sig PFAS från andra håll, exempelvis dricksvatten, luften och andra livsmedel.

Grafik: Johan Hallnäs/TT
Grafik: Johan Hallnäs/TT

I februari i år kom Sverige tillsammans med fyra andra länder med ett förslag om att stoppa användningen av drygt 10 000 PFAS-kemikalier inom EU.

Exempelmåltider över gränsvärdet

En person på 70 kg bör maximalt få i sig 308 nanogram PFAS per vecka. Den som äter måltiderna nedan överskrider den gränsen vid en enda måltid:

• Den som äter 10 bitar sill till lunch, 100 g västkusträkor till förrätt, 100 g grillad svenskfångad lax och 2 g svensk löjrom i en romsås till middag, får i sig 415 ng PFAS.

• Den som äter en middag bestående av 100 gram svenskfångad gös och 2 gram svensk löjrom i en romsås får i sig 407 ng PFAS.

• Den som äter en smörgåstårta med 200 g västkusträkor och 17 g svensk löjrom, får i sig 317 ng PFAS.

Källa: Naturskyddsföreningen

Vad är PFAS?

• PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet.

• PFAS används bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, vattenavstötande impregnering för textilier, samt i stekpannor.

• PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

TT