Radar

Modernare lag kan ge fler möjlighet till abort i hemmet

För att möjliggöra bättre vård vid aborter startar regeringen en utredning som ska undersöka hur medicinska aborter och eftervård av en medicinsk abort ska kunna genomföras i hemmet.

Fler kvinnor ska kunna utföra säkra medicinska aborter i hemmet, det föreslår regeringen som tillsätter en ny utredning om förändringar i abortlagstiftningen.

Den svenska abortlagstiftningen infördes 1975 och utredningen syftar till att anpassa lagen efter den medicinska utveckling som har skett, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Bland annat vill man förbättra patientsäkerheten vid abort och medicinska aborter i hemmet. Majoriteten av alla aborter som sker i dag är så kallade medicinska aborter och flera av dem utförs i hemmet.

För att möjliggöra fler säkra aborter ska utredningen undersöka hur vården ska kunna förbättras vid medicinska aborter och vid eftervård av en medicinsk abort som genomförs i hemmet.

– Runt om i världen ser vi att rätten till abort är hotad. Det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp, och rättighet att välja när hon vill ha barn. På samma sätt bör det vara upp till kvinnan att själv välja om hon vill göra abort i hemmet eller på sjukhuset, efter konsultation med vården, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i pressmeddelandet.

Under torsdagen tillsattes även en grundlagsutredning som bland annat ska överväga ett grundlagsskydd för rätten till abort.

Utredningen ska lämna sitt betänkande senast 3 februari 2025.

Olika sätt att göra abort

En abort kan göras på flera olika sätt.

Medicinsk abort: Aborten börjar på en abortmottagning där patienten får ett läkemedel som startar aborten. Någon dag senare får patienten en ny tablett som gör att livmodern får sammandragningar. En del tar den andra omgången av tabletter hemma, då kallas det för hemabort. Efter en medicinsk abort är det vanligt att blöda i cirka två veckor.

Kirurgisk abort: Kirurgisk abort kan användas fram till graviditetsvecka 12 och 13. Aborten utförs då under en operation då patienten är nedsövd. Efter en kirurgisk abort blöder patienten mindre än efter en medicinsk abort.

Sen abort: Efter graviditetsvecka 12 eller 13 görs medicinska aborter på plats på en abortmottagning, då aborten kan vara mer långdragen. Ibland måste läkaren avsluta med en skrapning för att få ut rester av moderkakan.

Källa: 1177

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV