Radar

Aktivister om regeringens klimatmöte: ”Låt inte mer blod flyta”

Medlemmar i organisationen Extinction rebellion har fyll fontänen vid Sergels torg i Stockholm med låtsasblod, i protest mot regeringens klimatpolitik.

Trots löften om dialog med civilsamhälle och forskare deltar främst näringslivets representanter på regeringens nationella klimatmöte idag, något som väckt kritik. I Stockholm pågår flera aktioner och demonstrationer mot mötet och regeringens klimatpolitik.

”Regeringen ska före sommaren anordna ett nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhället.” Så skrev statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på DN Debatt i januari. Mötet beskrevs som en viktig hållpunkt inför regeringens klimatpolitiska handlingsplan som släpps under hösten.

Men när mötet idag äger rum har varken unga, klimatforskare och miljöorganisationer bjudits in till panelsamtalen, något som väcker kritik. Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet kallar mötet ett spel för gallerierna.

– Det är anmärkningsvärt att kalla det för ett klimatmöte utan att ha klimatforskare som kan berätta om vad som krävs för att nå klimatmålen, säger hon till TT.

Aktivisten Maria Palselius, som deltar i en protestaktion med organisationen Extinction rebellion (XR) är också kritisk mot vilka som bjudits in till mötet.

– Det är oerhört frustrerande att se deltagarlistan på klimatmötet och att regeringen lämnar över ansvaret för vår överlevnad till näringslivet, säger hon i ett pressmeddelande.

Ministern: ”Fokus att få saker gjorda”

Att deltagarna i mötet i huvudsak är representanter för näringsliv och att inga klimatforskare deltar är ett medvetet val, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till TT:

– Vårt fokus har varit att ha aktörerna på scenen och prata med dem om hur de ska sluta släppa ut. Att sitta och tala med forskare och miljöorganisationer om vikten att förändra och hur allvarlig klimatkrisen är, det är inte vårt fokus under det här mötet. Vårt fokus är att få saker gjorda.

Unga demonstranter utanför hotellet i Stockholm där regeringen arrangerar nationellt klimatmöte
Unga demonstranter utanför hotellet i Stockholm där regeringen arrangerar nationellt klimatmöte. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under dagen för klimatmötet protesterar flera organisationer i Stockholm, däribland Greenpeace och ungdomsorganisationen Fridays for future (FFF) som inte har blivit inbjudna till mötet. I Facebook-evenemanget för demonstrationerna skriver FFF så här: ”Ett ’klimatmöte’ om vår framtid där civilsamhället och ungdomar inte är representerade är oacceptabelt. Detta är återigen ett bevis på att regeringen vägrar lyssna på folkets röster och fortfarande prioriterar vinst före människor. Vi kan inte slösa mer tid, vi befinner oss i en kris, planeten och människorna måste prioriteras framför vinst och företagens intressen.”

Klimataktivister i Extinction rebellion och systerorganisationen Scientist rebellion protesterar mot den förda politiken genom att färga vattnet i Stockholms fontäner med låtsasblod, som ska symbolisera att regeringen enligt organisationen ”finansierar klimatkollapsen”. XR kräver bland annat att politikerna omedelbart stoppar alla subventioner till fossila bränslen.

– Vi tar klimatkatastrofen på blodigt allvar och kräver att regeringens ”klimatmöte” gör detsamma. Vi kräver klimaträttvisa för alla länder och biotoper. Låt inte mer blod flyta för att ingen vågar ändra kurs, säger Maria Palselius.

Exempel på hur klimatkrisen dödar sågs under fjolårets varma sommar. Bara i Europa miste minst 15 000 människor livet till följd av extremvärme, enligt WHO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV