Radar

Utbyggd park ger solel till tusentals

Solparken utanför Strängnäs är en av Sveriges största.

7 500 lägenheter får nu el från en utbyggd solpark utanför Strängnäs.

Solparken ägs av HSB, invigdes 2020 och har nu byggts ut för att kunna producera 21 megawatt – motsvarande årsförbrukningen i 7 500 lägenheter.

Bostadsrättsföreningar i hela landet kan köpa el från solparken, som idag levererar till Mölndal, Värmland, Södertörn, Södertälje, Kristinehamn och Göteborg.

– Att intresset är stort från våra medlemmar visar att solenergi är en viktig del av framtiden och vi är glada att kunna möjliggöra för fler att använda fossilfri solel. Vi känner oss dock inte klara än, utan vill bygga fler solparker. Tyvärr är det en utmaning att hitta passande mark, säger Jon Leo, VD på HSB Södermanland.

På vilken mark solparker ska byggas är dock en fråga som måste utredas enligt Oskar Molin på företaget EnergiEngagmang, som byggt parken i Strängnäs:

– Gammal åkermark som inte längre går att odla på eller ligger i träda är oftast den som är enklast att bygga på, men vi tittar även på skogsmarker. Det är visserligen lite mer tekniskt utmanande att påla i skogsmark än på en åker, men med tanke på hur stort behov det finns av ny och ren energiproduktion hoppas jag att fler ska börja se potentialen som skogen erbjuder, säger Oskar Molin.

En speciell fröblandning sås i parken för att öka den biologiska mångfalden, där också får ska beta, som i agrovoltaiska system.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV