Radar

Landskapsmåltider ska lyfta lokala råvaror

Alla de tre rätterna i Gotlands landskapsmåltid innehåller stenkyrkeäpple.

Svenska landskapsmåltider har tagits fram, som vill uppmärksamma regionala mattraditioner och olika landskaps råvaror.

Landsbygden runt om i landet ska också gynnas genom att landskapsmåltiderna kan leda till ”gastronomisk turism”, enligt Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, som tagit initiativet till måltiderna och engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare för att skapa en tre rätters måltid per landskap.

Landskapsmåltiderna från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän och Stockholm kommer att gå att provsmaka på Skansen på nationaldagen.

Vilka måltider har då ansetts representera våra olika landskap? Här är några exempel:

Ångermanland
Förrätt: Rökt sik på Mjälloms rågtunnbröd, gula kantareller, rödbetscremé, citron- och kaprismajonnäs samt friterad purjolök.
Huvudrätt: Hörökt älgytterfilé, enbärscrust, stekta trattkantareller, rotselleripuré, svartkål, rödvinssky med brynt smör och rom.
Dessert: Getmeseglass, rostad kanelkaka och myltade hjortron.

Dalarna
Förrätt: Älvdalsforell i variation. Bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas, samt sommarens syrade grädde.
Varmrätt: Kryddstekt älgbiff från Särna serverad med rostad jordärtskocka från Rättvik, gnocchi gjord på mandelpotatis samt trattkantareller från dalaskogarna.
Dessert: Glass gjord på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö.
Serveras med hjortron plockade i Malung, hallon sura band samt hallon från Sundborn.

Gotland
Förrätt: Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.
Huvudrätt: Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covrè.
Dessert: Äppelglass på stenkyrkeäpplen med smak av kanel och kardemumma, rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.

Skåne
Förrätt: Soppa på sockerbeta med gråärta, lagerblad och ättika.
Huvudrätt: Varmrökt gårdsclarias med äggröra och gröna blad från stadsodlingar.
Dessert: Äppelkaka på ekologiska äpplen, kavring och älgörtssås.

Läs om alla landskapens måltider här.