Radar

Forskare: IPCC bör minska flygande till möten

FN:s klimatpanel IPCC bör föregå med gott exempel och minska de flygningar som krävs för att hålla fysiska möten, anser en kritisk forskare.

FN:s klimatpanel IPCC arbetar med hur världen ska minska utsläppen av växthusgaser. Men kritik riktas nu mot att panelens stora möten ger upphov till  utsläpp och krav ställs på att organet föregår med ett bättre exempel.

Det är i en artikel i vetenskapstidskriften Nature som en av de forskare som ingår i panelen påtalar att panelens möten kräver många och långa flygningar över världen, trots att perioden av pandemi visade att arbetet kan göras på distans.

IPCC skulle kunna föregå med gott exempel genom att själva arbeta utifrån netto-nollutsläpp, anser forskaren Benjamin M Sanderson vid CICERO, ett center för internationellt klimatarbete i Oslo.

Att klimatforskarna själva flyger blir ett argument för politiker inte agera och det påverkar också allmänheten attityder, enligt Benjamin M Sanderson. Krav på flygningar till fysiska möten skapar också en skev balans bland de som deltar eftersom en växande andel forskare, framför allt yngre personer, avstår från flygresor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV