Radar

Bevarande av båtar, tåg och kunskaper får stöd

Bland de 103 kulturarvsinitiativ som nu får stöd från Riksantikvarieämbetet finns Östra Södermanlands Järnväg, som får 400 000 kronor för sin renovering av ångloket KM Nelsson.

Äldre tiders båtbyggartekniker, digitaliseringar av hemslöjdsamlingar och bevarandet av tekniker för korgmakeri finns bland de verksamheter kring vårt kulturarv som nu får dela på 17 miljoner kronor.

Det är 103 kulturarvsprojekt runt om i landet som nu beslutats få mellan 45 000 och 500 000 kronor var från Riksantikvarieämbetet. De har valts ut bland 272 ansökningar om pengar och ska göra vårt kulturarv mer tillgängligt.

– Det här är ett bidrag som når ut brett och gör skillnad för kulturarvsarbetet. I årets bidragsfördelning finns alltifrån ångpannor till hantverk, säger Joakim Malmström, riksantikvarie.

Som exempel på verksamheter som får årets bidrag påtalar myndigheten den nordiska klinkbåtstraditionen, som sedan 2021 finns på FN-organet Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Föreningen Pärebåden Maria i Västra Götaland, Borstahusens museiförening i Skåne och Föreningen Carlscrona Veteranbåtar i Blekinge får stöd för att bevara kunskapen om klinkbyggda båtar.

– Det immateriella kulturarvet är speciellt på det sättet att det krävs utövare för att hålla kunskapen och traditionerna levande. Därför känns det extra roligt att stötta föreningar som för de här kunskaperna vidare, säger Tove Holm, handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Södermanlands hembygdsförbunds arbete kring bygdedräkter och Älvsborgs läns Hemslöjdsförbunds arbete med en korgmakarteknik hör också till de som får stöd i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV