Radar

En miljon hyror klara – ökar 4,2 procent

 2023 kommer att innebära en höjning av hyrorna med i genomsnitt 4,2 procent.

När hyrorna för drygt åtta av tio bostäder nu förhandlats klart visar sig årets höjning sluta på 4,2 procent i genomsnitt i landet.

Det är Hyresgästföreningen som redovisar siffrorna efter att fler än en miljon hyresgäster nu fått nya hyror för 2023. Det är den största ökningen på 30 år, enligt föreningen.

– Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, många yrkanden har legat över 10 procent och i vissa fall upp mot 20 procent, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  

Högst hyreshöjningar blir det i Gävleborg och på Gotland, med 4,87 procent. Lägst i Västerbotten med 2,43 procent och i Jönköpings län med 3,45 procent i genomsnitt.  

Förhandlingarna har tagit mycket lång tid i år, men har också skett genom en trepartsmodell bestående av Hyresgästföreningen,  Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. 

– Vi tror det kommer resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV