Radar

Många kvinnor väljer deltid

På 60-talet var det fortfarande vanligt att många kvinnor var hemmafruar.

Det är tre gånger så vanligt att kvinnor går ner i arbetstid som att män gör det. Det visar en Sifoundersökning gjord på uppdrag av pensionsbolaget Collectum.

I undersökningen svarade 46 procent av kvinnorna att de gått ner i arbetstid under sitt yrkesliv, motsvarande siffra för männen var 14 procent. Totalt väljer tre av tio svenskar att gå ned i arbetstid någon gång under yrkeslivet.

Enligt Collectum kan deltidsarbete under längre tid slå hårt mot pensionen och de rekommenderar därför att gå upp i tid om det finns möjlighet.

– Hur mycket och länge du jobbar i livet har stor betydelse för nivån på din pension. Att många fler kvinnor än män jobbar deltid riskerar att cementera inkomstskillnaden mellan könen. Alla har inte möjlighet att jobba heltid, men den som kan bör välja den anställning som ger högst samlad inkomst, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

Samtidigt visar andra undersökningar att det också kan finnas många fördelar med att jobba deltid. I ett forskningsprojekt som gjordes vid Chalmers tekniska högskola under 2021 så intervjuades 1000 personer som gått ner i arbetstid och då svarade de flesta att de upplevt ett ökat välbefinnande med bättre balans mellan jobb och fritid samt förbättrad hälsa. Men även där framkom att det fanns nackdelar såsom en ökad oro över privatekonomin och stress på jobbet.

– Vi blev överraskade av att de i allmänhet såg så positivt på deltidsarbete, deras grundsyn var att det som är bra för den anställde också är bra för verksamheten, säger Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers som ledde projektet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV