Radar

Här får pendlare betalt för att ta cykeln till jobbet

Cyklist i Geraardsbergen i regionen Flandern, Belgien.

Från 1 maj får belgare motsvarande 3 kronors ersättning för varje kilometer de cyklar till jobbet, efter ett nationellt avtal mellan fack och arbetsgivare.

Idag tar majoriteten av alla belgare som bor närmare än 5 kilometer från jobbet bilen. Tanken är att pendlarersättningen till cyklister ska uppmuntra till mer hållbart resande. Den är skattefri och betalas ut i samband med lönen, och det är arbetsgivaren som bestämmer hur den anställdas uppgifter om sitt cyklande ska bekräftas.

Den som cykelpendlar får 0,27 euro per avverkad kilometer, vilket motsvarar 3 kronor. Bor du 5 kilometer från jobbet blir ersättningen per dag alltså 30 kronor. I överenskommelsen finns ett övre tak för ersättning på 40 kilometer per dag, rapporterar The Brussels Times.

Belgien började betala pendlande cyklister redan 1999, men först sedan 1 maj omfattas alla belgare i privat sektor. Ersättningsnivån höjdes även detta datum. Under 2022 betalade nästan var tredje privat arbetsgivare ut ersättning till sina cyklande anställda.

I Nederländerna finns sedan 2007 en liknande ersättning, som idag ligger på 0,19 euro per kilometer, motsvarande drygt 2 kronor.

Lokala ersättningar till pendlande cyklister finns även i Italien. I Luxemburg och Storbritannien kan den som köper en cykel få avdrag på skatten, och i Frankrike kan den som gör sig av med en bensinbil till förmån för en elcykel ersättas med upp till 4000 euro, nära 45 000 kronor.