Radar

Här får pendlare betalt för att ta cykeln till jobbet

Cyklist i Geraardsbergen i regionen Flandern, Belgien.

Från 1 maj får belgare motsvarande 3 kronors ersättning för varje kilometer de cyklar till jobbet, efter ett nationellt avtal mellan fack och arbetsgivare.

Idag tar majoriteten av alla belgare som bor närmare än 5 kilometer från jobbet bilen. Tanken är att pendlarersättningen till cyklister ska uppmuntra till mer hållbart resande. Den är skattefri och betalas ut i samband med lönen, och det är arbetsgivaren som bestämmer hur den anställdas uppgifter om sitt cyklande ska bekräftas.

Den som cykelpendlar får 0,27 euro per avverkad kilometer, vilket motsvarar 3 kronor. Bor du 5 kilometer från jobbet blir ersättningen per dag alltså 30 kronor. I överenskommelsen finns ett övre tak för ersättning på 40 kilometer per dag, rapporterar The Brussels Times.

Belgien började betala pendlande cyklister redan 1999, men först sedan 1 maj omfattas alla belgare i privat sektor. Ersättningsnivån höjdes även detta datum. Under 2022 betalade nästan var tredje privat arbetsgivare ut ersättning till sina cyklande anställda.

I Nederländerna finns sedan 2007 en liknande ersättning, som idag ligger på 0,19 euro per kilometer, motsvarande drygt 2 kronor.

Lokala ersättningar till pendlande cyklister finns även i Italien. I Luxemburg och Storbritannien kan den som köper en cykel få avdrag på skatten, och i Frankrike kan den som gör sig av med en bensinbil till förmån för en elcykel ersättas med upp till 4000 euro, nära 45 000 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV