Radar

Socialt soppkök i miniformat

Initiativtagaren Ole Utne och Samhalls vd Sara Revell Ford ska samarbeta kring det minimala soppköket i Nyköping.

I Nyköping finns en ny minirestaurang för soppor. Initiativtagaren vill verka för social hållbarhet och mot matsvinn. Kunderna serverar sig själva och kan bestämma vilket pris man vill betala.

Sopporna som serveras lagas av fem restauranger i staden, med fokus på att ta tillvara råvaror som annars skulle behöva kasseras – som ett led i minskat matsvinn. Ett bageri skänker gårdagens surdegsbröd som tilltugg.

– Jag har alltid brunnit för mat och har velat göra något som gör att god och näringsrik mat blir tillgänglig för alla, och funderat över hur vi kan göra skillnad. 2021 provade vi ett liknande koncept i Gnesta i ett par månader. Det var mycket enkelt – en stor termos med en tappkran. I Nyköping har vi placerat serveringen i en bod som är mer avancerad, säger Ole Utne, som står bakom restaurangen.

I soppboden gäller självservering och valfritt pris
I soppboden gäller självservering och valfritt pris. Foto: Privat

I konceptet får restaurangerna betalt för sina soppleveranser en dag i veckan och Samhall levererar sopporna från restaurangen till soppboden och städar. Personalen i Stadsmissionens second hand-butik, framför vars fasad soppboden står, ser till boden några gånger per dag.

Kunderna serverar sig själva i förpackningar som finns i boden eller fyller på sin egen matlåda.

– Kunderna kan välja mellan att betala 40, 60 eller 80 kronor för sin soppa och hamnar vi på genomsnittet går vi runt ekonomiskt. Den sista halvtimmen boden är öppen varje dag skänker vi det som är kvar till de som behöver, säger Ole Utne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV