Radar

Test får fler att sortera plast rätt

Vid återvinningscentraler i Skåne har  plast som sorteras rätt ökat flerbubbelt genom bättre information.

I återvinningscentraler i Skåne har felsorteringen av hårdplast minskat från 80 procent till 10 genom ett försök i Trelleborg, Staffanstorp och Tomelilla. Återvinningen av mjukplast kan också ökas så att mindre skickas till energiåtervinning.

Det är det kommunägda företaget Sysav som gjort det enklare att sortera hårdplast genom att tydligare tala om hur plasthinkar, plastdunkar och trädgårdsmöbler i plast ska återvinnas. En extra personal fanns på plats på centralerna för att hjälpa besökarna. En container för ”övrig plast” gav också resultat:

– Förutom att det är glädjande att hårdplast-containern började innehålla hårdplast av rätt sort och högre kvalitet, vilket ökar chansen för återvinning, så har vi börjat titta på mjuk plast och hur vi kan få den att återvinnas i högre grad. Vi har tack var detta test beslutat oss för att skicka även den utsorterade mjukplasten, exempelvis sopsäckar, till återvinning och vi har hittat en samarbetspartner som tar emot den, säger Patrik Lövgren, områdeschef på Sysav samt ansvarig för testet.

Nu ska plastpåsar och plastsäckar fortsätta samlas in på några återvinningscentraler, där komprimatorer krävs för mjukplast, eftersom plast tar mycket plats.

Kommunerna Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad står bakom Sysav.

Lennart Spetz

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV