Radar

117 chanser att byta kläder i helgen

På många ställen i landet finns det i helgen en chans att byta till sig en hållbarare klädstil.

Varje år slängs i genomsnitt 7,5 kilo fullt användbara kläder per person i Sverige. Ett sätt att låta kläderna få längre livstid är genom att byta dem med andra, något som kommer ske på 117 olika orter imorgon, lördag, på Klädbytardagen.

Klädbytardagen arrangeras den 22 april varje år av Naturskyddsföreningen och olika lokala föreningar. Förra året valde 6000 personer att byta 32 000 plagg med varandra, på 110 olika platser. Något som enligt Naturskyddsföreningen ledde till en besparing på 40 000 kubikmeter vatten, 21 ton kemikalier och 192 ton koldioxidutsläpp jämfört med om kläderna hade slängts. 

– Vi måste vända trenden med svenskarnas överkonsumtion av kläder och att byta kläder är en del av trendskiftet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. 

Samtidigt som man sparar på miljön finns det också stora pengar att spara på att byta kläder med andra istället för att köpa nytt. Enligt Naturskyddsföreningen blir besparingen omkring 3 000 kronor för den som byter till en helt ny våroutfit, bestående av till exempel jacka, tröja, t-shirt, skjorta och jeans.

Klädbytardagen går till så att man tar med sig hela och rena plagg och lämnar in till den lokala arrangören. I utbyte mot plaggen får man biljetter som man kan växla in till nya plagg. Det som inte blir bytt skänks till second hand-butiker eller välgörenhet. I år kommer det gå att byta kläder på 117 olika platser, från Ystad i söder till Boden i norr. 

– Det är glädjande att se att intresset för våra klädbytardagar växer. Det är många som vill vända trenden och göra skillnad, säger Karin Lexén.
En lista på alla klädbytarplatser finns på Naturskyddsföreningens hemsida