Radar

Tyskland runt för 560 kronor i månaden

Trängsel på en perrong i München.

Den 1 maj börjar nya priser i den tyska kollektivtrafiken att gälla vilket innebär att du under hela det här året och nästa år kommer kunna resa vart som helt i Tyskland för 49 euro i månaden (cirka 560 kronor i dagens penningvärde).

Med Tysklandsbiljetten som den kallas kommer man att kunna resa med lokala bussar och spårvagnar och med alla tyska tåg förutom snabbtågen.

Redan 2022 gjordes ett försök med billiga månadsbiljetter. Då sänktes priset till 9 euro, cirka 100 kronor, under sommaren. Tanken var att kompensera alla som drabbats hårt av de stigande energipriserna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kallade i augusti satsningen för “en av de bästa idéer vi haft”. Men försöket fick också en hel del kritik eftersom det ledde till stor trängsel och överbelastade tåg. Det rådde även oenighet om hur satsningen skulle finansieras.

Men trots kritiken görs nu alltså ett nytt försök med billigare priser, dock på en betydligt högre nivå än den som rådde sommaren 2022. Den här gången är planen att de reducerade biljetterna ska finnas till försäljning åtminstone fram till år 2025. Det tyska transportföretaget VDL uppskattar att Tysklandsbiljetten kommer leda till att cirka 5,6 miljoner tyskar som inte har något månadskort idag kommer att skaffa ett.

Biljetterna går redan idag att köpa via exempelvis hemsidorna för kollektivtrafiken i Berlin eller Hamburg, eller på plats i något av Deutsche Bahns resecenter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV