Energi-temp

Kontorlandskapet flyttar utomhus

Kontorsplatser utomhus provas nu på några platser, bland annat i Lahti och Helsingborg.

I Helsingborg finns det nu utomhuskontor att hyra
i Fredriksdals trädgård. Kommunen låter medarbetare jobba i ett helt nytt slags kontorslandskap.

Fredriksdals museer och trädgårdar ligger mitt i Helsingborg och därmed nära många arbetsplatser. Så som ett komplement till konferenser och andra möten hyr man nu ut olika slags skrivbord och arbetsplatser – utomhus.
Catharina Nilsson är guide och utvecklare på kommunala Fredriksdal och fick idén från ett försök i Malmö för fyra år sedan.

– Malmö stad och universitet provade att ta olika arbetsmoment ut i det offentliga rummet och vissa hyresvärdar för kontor hade börjat med takterasser där hyresgäster kunde arbeta utomhus. Några högskolor har börjat testa och enskilda företag provar också, men vi är tidiga med detta som offentlig verksamhet.

Catharina Nilsson har arbetat för att Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg i år har 18 kontorsplatser utomhus, som företag i kommunen kan hyra
Catharina Nilsson har arbetat för att Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg i år har 18 kontorsplatser utomhus, som företag i kommunen kan hyra. Foto: Helsingborgs stad

Hur fungerar ett utomhuskontor praktiskt?

– Vi har fem olika typer av kontorsplatser – portabla stolar med en utfällbar bordsyta som man kan ställa var man vill och fasta platser i olika miljöer. Vi har ett par zoner med wifi och tillfällig el, men i hyran ingår också kit med en trådlös router och en powerbank, så att man ska kunna arbeta en hel dag. Vi provar oss fram, säger Catharina Nilsson.

En del stolar har inbyggda solskydd medan andra arbetsplatser är placerade under träd.

– Träd är jättebra solskydd och vi har parasoll på några ställen och ska testa tarptält, som vi också provar att ha som skydd mot regn. De flesta som väljer att arbeta utomhus gör det nog när det är vackert väder, men vi har också platser där man kan skula, alltså ta skydd för regn.

En typ av utomhusarbetsplats är The Bug, som har solskydd och kan snurras för en bra arbetsmiljö
En typ av utomhusarbetsplats är The Bug, som har solskydd och kan snurras för en bra arbetsmiljö. Foto: Helsingborgs stad

Att Helsingborgs stad satsar på utomhus­kontor beror på att man anser att det gynnar hälsan, prestationen och kreativiteten.

Varför gör ni det här på Fredriksdal?

– Det är ett friluftsmuseum med en botanisk trädgård på 36 hektar – landet mitt i stan inom gångavstånd från många arbetsplatser. Vi får också en ny sorts besökare.

Ett antal företag har designat utomhusarbetsplatser: Superlab i Helsingborg, Nola, Lovisa af Sweden och belgiska Notadesk. En variant framtagen av finska staden Lahti fäster man på trädstammar.

– Green Lahtis konstruktionen finns som öppen data och vi har byggt ett par sådana här.

Den 11 april öppnar utomhussäsongen för Fredriksdals utomhusarbetsplatser
Den 11 april öppnar utomhussäsongen för Fredriksdals utomhusarbetsplatser. Vissa är stolar som lätt kan placeras var som helt på området för till exempel möten. Foto: Helsingborgs stad

18 arbetsplatser står nu redo i Helsingborg och utomhussäsongen sträcker sig från 11 april till 29 september – på vardagar.

– Visionen är att vi ska ha en mix av människor från offentlig sektor, näringsliv och akademi som arbetar hos oss så att det skapar intressanta möten.

Friluftskontoret

Fredriksdal museer och trädgårdars Friluftskontor lanserades i augusti 2022. Arbetsplatserna ska vara trygga, funktionella och inspirerande. Enligt projektet främjar utekontor hälsa, livskvalitet och ett hållbart arbetsliv, sänker stress, ger energi och främjar kognitiva förmågor såsom kreativitet och samarbete.

Platserna riktar sig än så länge till före-tag, men förhoppningen är att också högskolestudenter och forskare ska kunna använda dem. Företag köper abonnemang på minst tio dagar under säsongen för 1 350 kronor exkl moms. Helsingborgs stad har köpt 600 arbetspass åt sina anställda. Det finns också möjlighet att köpa arbetspass på plats.

Källa: Helsingborgs stad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV