Radar

Förbud mot labbkött i Italien

Italiens regering vill inte att det ska vara tillåtet att odla kött i laboratorier.

Italiens regering har beslutat att de vill förbjuda labbodlat kött, rapporterar flera medier. Den som bryter mot förbudet kan bli skyldig att betala hundratusentals kronor.

Förbudet kommer efter att flera jordbruksorganisationer har samlat ihop en halv miljon underskrifter för att skydda ”den naturliga maten”. Enligt en undersökning ska också 84 procent av italienarna vara emot laboratorieodlad mat.

Lagförslaget, som röstades fram i tisdags, innebär att den italienska industrin förbjuds från att producera mat eller foder från ”cellkulturer eller vävnader som härstammar från ryggradsdjur”. Den som bryter mot förbudet riskerar inte bara böter på 60 000 euro (drygt 670 000 kronor) utan kan också få sin fabrik nedstängd och bli av med rätten till offentlig finansiering i upp till tre år.

Lagen har redan fått skarp kritik av italienska djurrättsgrupper och andra organisationer som menar att labbodlat kött är bra både av etiska skäl och för att minska klimatutsläppen.

– Om lagen godkänns kommer den hindra den ekonomiska potentialen för detta framväxande fält i Italien, samt hålla tillbaka vetenskapliga framsteg och  insatser för att begränsa klimatförändringar, har Alice Ravenscroft, på The good food institute Europe, sagt tidigare till Reuters.

Innan förslaget kan bli verklighet måste det också godkännas av det italienska parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV