Radar

Berlin nobbade högre klimatambitioner

Dystert på ja-sidans valvaka i Berlin.

Tysklands huvudstad sade nej till att försöka bli klimatneutral till år 2030. I söndagens folkomröstning lyckades ja-sidan inte nå det antal röster som krävdes.

Förslaget att göra staden klimatneutral 15 år tidigare än dagens mål slutade med en knapp majoritet för ett ja, men stödet räcker inte för att ändra politiken.

Sammanlagt röstade drygt 442 000 för förslaget, vilket var 51 procent av de röstande. Men antalet röster nådde inte upp till den minimigräns som satts upp på förhand – 25 procent av alla röstberättigade i staden, vilket motsvarar runt 608 000.

Borgmästaren, socialdemokraten Franziska Giffey, säger i en första kommentar att staden trots allt ska arbeta för att så snart som möjligt bli klimatneutral. På Twitter skriver hon att staden till år 2030 ska ha minskat koldioxidutsläppen med 70 procent mot 1990 års nivåer.

Hos kristdemokratiska CDU är lättnaden stor. Man blev största parti i lokalvalet i februari och hade nu behövt följa ett valresultat partiet inte ställer sig bakom.

Berlinarna vet att kampen mot klimatförändringarna inte hjälps av orealistiska mål, säger partiets lokale ledare Stefan Evers enligt RBB24.

Stadens mål är att bli klimatneutral till år 2045, vilket också är ett nationellt mål för Tyskland som helhet. Kritikerna tycker dock inte att detta räcker för att nå upp till målen i Parisavtalet om högst 1,5 graders uppvärmning, och vill höja takten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV