Radar

Så ska mindre ull gå till spillo

Två händer kramar om ull.

Varje år produceras cirka 1000 ton ull i Sverige – men mindre än hälften används. Nu ska dock ett nytt pilotprojekt, 1 kg ull, i Dalarna bidra till att mer ull tas tillvara samtidigt som man underlättar inköp.

Inspirationen till projektet är hämtat från andelsjordbruk där konsumenterna binder sig till att köpa en viss andel av det som produceras. Samtidigt har det även gjorts en förteckning över vilken typ av ull som finns på olika gårdar, så att hantverkare lättare ska hitta just den ull de behöver.

– Det känns spännande att undersöka hur vi på bästa sätt kan bygga broar mellan ett lokalt och genialiskt material som ull faktiskt är med de oerhört kunniga hantverkarna vi har i regionen, säger Lina Sofia Lundin som är delprojektledare i ett pressmeddelande.

Förutom till kläder och hantverk har ull också många andra användningsområden. Bland annat kan det användas som isolering, täckmaterial och pellets.

1 kg ull är en del av Region Dalarnas projekt Hållbart strukturbygge för kulturella och kreativa näringar vars syfte är att stötta slöjd- och textilindustrin.

Läs mer:

Svensk ull – ett kulturarv som slängs

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV