Radar

Klimatets påverkan får plats i väderrapporter

En man sitter i skuggan på en bänk.

De statliga franska tv-kanalerna France 2 och France 3 ska inte bara berätta om de kommande dagarnas väder i sina tv-sändningar. De ska också sätta vädret i en kontext och förklara hur klimatförändringarna påverkar.

– Vi kan inte fortsätta med prognoserna på samma sätt som vi alltid har gjort. Det är oacceptabelt att vara glad över att det är 25 grader i Biarritz (fransk semesterort) i februari utan att förklara varför, säger France Televisions nyhetschef Alexandre Kara till nyhetsbyrån AFP.

Förändringen började att gälla redan i måndags och sändningarna kommer framöver att innehålla statistik och data som visar anomalier i vädret, grundvattennivåer med mera. Som en följd av detta kommer också sändningarna att förlängas från en halv till två minuter.

Men förändringarna handlar inte bara om hur man kommunicerar utåt, man kommer också att börja jobba annorlunda internt, berättar Alexandre Kara.

– Förutom vid extrema nyhetshändelser kommer våra reportrar inte längre att använda inrikesflyg i Frankrike utan vi kommer be alla att ta tåget.

Dessutom ska personalen utbildas i vad klimatförändringarna innebär och hur man kan spara energi.